Als jongeren afval op straat gooien, wordt dat ook gerekend tot jeugdoverlast
Als jongeren afval op straat gooien, wordt dat ook gerekend tot jeugdoverlast Politie Lek en Merwede

Stijging jeugdoverlast

2 juni 2020 om 10:21

HOUTEN Het aantal meldingen van jeugdoverlast bij de politie is in april explosief gestegen. Er kwamen in heel Nederland in een maand tijd meer dan zeventienduizend meldingen binnen. Dat zijn er zevenduizend meer dan in maart en zelfs ruim tienduizend meer dan in dezelfde maand een jaar eerder, blijkt uit een analyse van nieuwe politiecijfers door Local Focus. Vermoedt wordt dat dit een direct gevolg is van de coronamaatregelen, maar op een andere manier dan je misschien zou verwachten.

Eerst maar eens de cijfers voor Houten: van slechts 15 overlastmeldingen in februari, via 55 in maart naar liefst 122 in april. Dat waren precies 100 meldingen meer dan in april 2019.


STIJGING 160% IN PROVINCIE In de gehele provincie Utrecht werd in april van dit jaar 2.467 keer melding gemaakt van jeugdoverlast. Een jaar eerder (april 2019) ging het nog om 951 meldingen. Dat betekent een stijging van liefst 159,4 procent (+1.516 meldingen).

In het begin van dit jaar ging het nog om 579 meldingen in januari en 555 in februari, maar in maart liep het al op naar 1.354 meldingen, terwijl het er zoals gezegd in april 2.467 waren.

In februari dit jaar werd jeugdoverlast nog zo'n 4,4 duizend keer gemeld. In maart, de maand waarin de coronacrisis begon, steeg dat al naar bijna tienduizend meldingen. In april waren dat er dus nog eens zevenduizend meer. ,,Het is niet zo dat jongeren nou ineens meer overlast zijn gaan veroorzaken”, licht politiewoordvoerder Mireille Beentjes toe. ,,Sterker nog, misschien is het zelfs wel minder. Je ziet dat ook terug in de boetes (voor overtreding van de coronamaatregelen, bijvoorbeeld geen afstand houden of in grote groepen samenkomen, red.). De meeste jongeren, en ook volwassenen, houden zich keurig aan de regels.”

De cijfers hebben betrekking op alle meldingen die de politie heeft geregistreerd onder de incidentcode E35, 'melding overlast jeugd'. Dat zijn kleine incidenten.

Waar komt die explosieve stijging van het aantal meldingen dan vandaan? Beentjes vermoedt dat dit wel een direct gevolg is van de coronamaatregelen, maar op een andere manier dan je misschien zou verwachten.


p Lees als premium abonnee het hele artikel op www.houtensnieuws.nl. Nog geen premium abonnee? Abonnee worden van Houtens Nieuws premium kan al vanaf €3,95 per maand.