Afbeelding
Annette Stolk

Grotere terrassen toegestaan

29 mei 2020 om 14:06

HOUTEN Eerder nam de gemeenteraad van Houten een motie aan waarin opgeroepen werd om de regels voor de terrassen van de horeca te verruimen. Het college van B en W heeft inmiddels besloten dat horecaondernemers meer ruimte mogen gaan gebruiken voor hun terrassen.


door Annette Stolk – de Vries

Deze nieuwe regel geldt van 1 juni t/m 1 oktober. Voorwaarde is dat de ondernemer vooraf een schets met plannen voor de verruiming van het terras bij de gemeente moet indienen. Zodra de gemeente goedkeuring verleent aan het plan kan het terras worden ingericht. Dit geldt in principe voor alle horeca in het Oude Dorp, het Rond en Castellum. Ook ondernemers die buiten deze gebieden plannen hebben om een terras op te zetten, kunnen zich bij de gemeente melden.


OVEREENSTEMMING Wethouder Sander Bos is verheugd de ondernemers tegemoet te kunnen komen. ,,In principe mogen de terrassen in het verlengde van de eigen gevel verruimd worden. Voorwaarde is ook dat ondernemers onderling overeenstemming hebben over de wijze waarop de ruimte waarvan ze extra gebruik gaan maken, ingedeeld wordt.” De gemeente gaat geen vergoeding vragen voor de extra ruimte. Wel zal er een praktijkcheck gedaan worden om te kijken of alles voldoet aan de gestelde eisen.


POPELEN Ben van Bentum van restaurant de Roskam in het Oude Dorp staat te popelen om weer te beginnen. ,,Wij hebben 10 weken geen inkomsten gehad. Thuisbezorging of het afhalen van gerechten paste niet in onze bedrijfsstrategie.” Met de verruiming van de regels denkt hij tien à twaalf tafels op het Plein te plaatsen. ,,Iedere gast zal bij aankomst naam, telefoonnummer en e-mailgegevens moeten noteren. Na iedere wisseling van gasten worden tafels en stoelen, peper en zoutstel gedesinfecteerd. De toiletten worden ieder half uur gereinigd. Alles om de gezondheid van onze gasten en personeel te waarborgen.”


VERGOEDING Inmiddels hebben vier ondernemers op het Rond/Onderdoor, vijf ondernemers in het Oude Dorp en één ondernemer op Castellum aangegeven gebruik te willen maken van de verruimingsmogelijkheden. De gemeente verwacht de komende dagen nog meer aanvragen. Op de themapagina voor ondernemers van de website van de gemeente staan de randvoorwaarden beschreven.