Winnaars van de 1e prijs Groene Prijsvraag 2020.
Winnaars van de 1e prijs Groene Prijsvraag 2020. DuurzaamheidsFonds Houten

Prijswinnaars zijn bekend!

29 mei 2020 om 13:44

HOUTEN Op 27 mei werden twee inzenders van de Groene Prijsvraag verrast door een bezoek van de beoordelings commissie. Deze commissie, bestaande uit Duurzaamheidsfonds bestuurder Gijs van Kuik, wethouder Hilde de Groot en Arval manager Stefan Peelen zijn op de fiets naar de winnaars gereden om de prijzen uit te reiken. Welke inzendingen hebben de prijzen in de wacht gesleept?

De €10.000,- is uitgereikt aan 'Energiebesparing voor Iedereen!' Een initiatief van Energierijk Houten, de Huurders Advies Raad en de st. Milieufederatie Utrecht. Zij willen minimaal 50 huishoudens die moeite hebben de energierekening te betalen bereiken en bij 16 ook besparende maatregelen uitvoeren. Energieambassadeurs gaan langs bij de huishoudens met tips en materiaal om sommige besparingsmaatregelen direct uit te voeren. De wens is om dit plan samen met Viveste uit te gaan voeren en dat het als pilot voor de regio kan dienen.

De €5.000 is uitgereikt aan 'Futureproof Zonnepanelen' van enkele bewoners van de Jachthoeve. Zij willen zonnepanelen op 4 aansluitende schuurdaken monteren en al voorbereiden op een thuisaccu en laadpalen voor elektrische auto’s. De zonnepanelen komen niet op het zuiden, maar op het oosten en westen om zo een meer constante opbrengst gedurende de dag te realiseren. Zo loopt de opwekking ook meer in lijn met het verbruik van de huishoudens en dat wordt belangrijker als de huidige salderingsregeling over enige tijd afloopt (geleverde energie aan het net wordt verrekend met je verbruik).


Met de uitwerking van deze winnende inzendingen zal Houten weer een stukje duurzamer worden. Kijk op www.dfhouten.nl voor meer ondersteunings mogelijkheden voor je duurzame idee.