Olivia schilderend bij Imkersplas, Houten
Olivia schilderend bij Imkersplas, Houten Olivia O'Keeffe

De schoonheid van Houten vastgelegd in verf

29 mei 2020 om 13:23

HOUTEN Lokale kunstenaar en schilder-juf Olivia O’Keeffe is sinds het begin van de lockdown bezig met een serie schilderijen van bekende Houtens locaties. Enkele dagen na het stopzetten van het gewone leven was zij op een ochtend in maart tijdens zonsopkomst aan het wandelen in Nieuw Wulven. Een beeldschoon tafereel speelde zich daar af, door een combinatie van de sfeervolle ochtendmist, de gouden kleuren van de opkomende zon en vier herten die naar haar toe keken. Het heeft een bijzondere indruk achtergelaten, waardoor zij besloot om de dagen daarna terug te keren om de schoonheid van Houten met verf vast te leggen. Zelf hoefde ze dan vanwege de lockdown niet met schoolgaande kinderen bezig te zijn en ook niet met haar diverse schilderlessen in Houten en Bunnik.


Het buiten-schilderen beviel zo goed dat zij de maanden erna steeds op andere geliefde plekken in Houten aan de slag ging. De serie tot nu toe bestaat uit schilderijen van o.a. Nieuw Wulven, Kooikersplas, Oude Dorp. Boerderij Nieuwoord, Imkersplas en de Pullenhof. Het schilderproces heeft zij ook nog vastgelegd met time-lapse video’s die op Youtube te zien zijn.


De natuurgetrouwe serie is heel anders dan de kleurrijke, dynamische, abstracte schilderijen waar wij Olivia van kennen. Gevraagd waarom zij opeens anders ging schilderen vertelde zij dat identiteit en onze verbinding met het landschap iets was dat haar al langer bezig hield. Daarnaast had zij plannen om wandelend en schilderend op reis te gaan zowel in Nederland (Utrechtse Heuvelrug, Drenthe en Zeeland) als langs de westkust van Ierland. Door de komst van Covid19 werd alle reisplannen gepauzeerd. Vervolgens heeft zij de opgelegde beperkingen omgedraaid door dichtbij thuis te focussen en Houten met nieuwe ogen te bekijken en de schoonheid ervan op te zoeken.


Om de serie compleet te maken heeft zij er twee Houtense ondernemers bij betrokken. Joop Weerheim van Artilijst heeft hoge kwaliteit lijsten voor de serie schilderijen gemaakt. Daarnaast heeft Anja Grondman van Eyecatcher Fotografie gíclee reproducties van het werk gemaakt. Ook bestaan er kunstkaarten van de serie. Op dinsdagavond twee juni zette Olivia de deuren van haar atelier bij Kunsthuis Houten open. De nieuwste schilderijen, prenten en kaarten waren te bezichtigen.

Daarnaast biedt Olivia in juni een aantal buiten-schilder workshops aan.

Voor meer informatie ga naar www.oliviaokeeffe.com of www.kunstaandeslinger.nl