De Ruimtelijke Koers van Houten
De Ruimtelijke Koers van Houten Annette Stolk

Reageren kan tot en met 18 juni

19 mei 2020 om 08:50

Termijn inspraak Ruimtelijke Koers met vier weken verlengd

HOUTEN Het college van burgemeester en wethouders van Houten heeft vandaag de gemeenteraad laten weten dat ze heeft besloten de periode voor het indienen van een zienswijze met betrekking tot het Ontwerp Ruimtelijke Koers met vier weken te verlengen tot en met 18 juni.


door Annette Stolk

De inspraak van de uitgewerkte plannen van de Ruimtelijke Koers zou aanvankelijk plaatsvinden door middel van inspraaksessies en een expositie in de hal van het gemeentehuis. Door de coronacrisis werd dit niet mogelijk. Het college liet destijds weten dat, zodra de maatregelen omtrent het coronavirus het weer toelaten, ze een fysieke expositie en inloopbijeenkomst zouden organiseren.


VERSOEPELING MAATREGELEN In een brief aan de gemeenteraad laat het college weten dat de (stapsgewijze) versoepeling van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus zicht geven op het houden van een fysieke expositie en fysieke inloopbijeenkomst (en). De huidige berichtgeving van de Rijksoverheid geeft zicht op de mogelijkheid dat vanaf 1 juni bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd tot maximaal 30 personen, met de aantekening dat versoepeling van de maatregelen alleen mogelijk is als het coronavirus onder controle blijft.


KENNIS NEMEN Op dit moment bestaan er diverse mogelijkheden voor inwoners om kennis te nemen van het Ontwerp Ruimtelijke Koers. Via de website, er kan een exemplaar opgehaald worden in het gemeentehuis, er is een online expositie en een online brochure.

Ook kunnen per mail of per telefoon vragen aan de ambtenaren gesteld worden. Binnenkort wordt daar dus een fysieke expositie en inloopbijeenkomst aan toegevoegd.


VERLENGING INZAGE De periode ter inzage wordt met vier weken verlengd. Inwoners en (maatschappelijke) organisaties kunnen nu tot en met 18 juni een zienswijze indienen. Hiermee wordt een fysieke inloopbijeenkomst mogelijk. Het college verwacht dat inwoners en organisaties zich op deze manier nog beter kunnen voorbereiden op het indienen van een zienswijze. Door deze extra mogelijkheid te faciliteren verwacht het college nog beter zicht te krijgen op de wensen en zorgen van inwoners en organisaties.


RONDE TAFEL GESPREK Naast het indienen van zienswijzen is er voor organisaties en inwoners in september nog de mogelijkheid mondeling in te spreken bij het extra (uitgebreide) ronde tafel gesprek (RTG). De consequenties van het verlengen van de ter inzage periode voor het politieke proces worden nog door het college onderzocht. De datum van de fysieke expositie en inloopbijeenkomst volgen nog.


TEGEMOET KOMEN Het college van burgemeester en wethouders komt met het verlengen van de periode voor het indienen van een zienswijze tegemoet aan de wens van een groot aantal partijen in de gemeenteraad.