Fort Honswijk: locatie expositie Fort Honswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog
Fort Honswijk: locatie expositie Fort Honswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog Annette Stolk

Expositie Fort Honswijk

19 mei 2020 om 09:59

HOUTEN Stichting Honswijk Everdingen (SHE) heeft in samenwerking met stichting Leger Diorama Wereld (LDW), ter gelegenheid van ’75 jaar Bevrijding’, een exposite ingericht over fort Honswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. De exposite zou aanvankelijk eind april worden geopend door burgemeester Gilbert Isabella, maar het coronavirus verhinderde dit.


Annette Stolk – de Vries

Johan van der Gun , secretaris van SHE, heeft de exposite met hulp van diverse andere vrijwilligers vorm gegeven. Vele originele voorwerpen, landkaarten, attributen , persoonsbewijzen, authentieke verhalen etc. zijn in de expositie te bewonderen en te lezen. De expositie start midden jaren dertig van de vorige eeuw toen het fort dienst deed als gevangenis voor communisten en marxisten en eindigt rond 1947 toen het wederom dienst deed als gevangenis, nu voor landverraders.


WATERLINIE Fort Honswijk is tussen 1842 en 1848 met de hand gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Samen met andere forten moest het Holland beschermen tegen vijandelijke troepen. Brede stroken land, van Muiden tot aan de Biesbosch, konden bij dreiging door militairen onder land worden gezet. De Waterlinie is drie keer in stelling gebracht. Tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870-1871), tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog (1939-1940). Het systeem van forten als verdedigingslinie bleek toen hopeloos verouderd. Vliegtuigen vlogen er gewoon overheen.


EXPOSITIE De nu ingerichte expositie laat zien welke functies het fort heeft gehad tijdens de periode 1935-1947. Het begint met het opkomend nationaal socialisme en de gevolgen daarvan. Daarnaast komen in de volgende vetrekken onderwerpen als mobilisatie en inundatie, het uitbreken van de oorlog en de bezetting, muurschilderingen tijdens het verblijf op het Fort, het dagelijkse leven tijdens de Duitse bezetting, onderduiken en verzet, de bevrijding en de afrekening en tenslotte Honswijk als gevangenenkamp, aan de orde.

Ben je abonnee? Lees dan op www.houtennieuws.nl uitvoeriger verder over de interessante en bijzondere geschiedenis van het Fort tijdens WOII.