Afbeelding
Annette Stolk

Herstart voortgezet onderwijs

18 mei 2020 om 13:47

HOUTEN Nu de basisscholen voorzichtig de deuren weer hebben geopend, maken het voortgezet onderwijs zich klaar om hun leerlingen per 2 juni te verwelkomen. Op Het Houtens en College de Heemlanden wordt de tijd tot 2 juni benut om goed na te denken over de invulling van de laatste weken van het schooljaar. Looyé: ,,Daarbij zullen we onze ervaringen die we de afgelopen weken hebben opgedaan in het ‘thuisonderwijs’ volop benutten.” Scan de QRcode met de camera van je smartphone en lees gelijk het hele Premium artikel op www.houtensnieuws.nl


In het protocol van de sociale partners staan onder meer praktische richtlijnen over hygiëne en veiligheid, groepsgrootte, regels in de klaslokalen, op de gang en in de pauze. Leerlingen mogen de kluisjes niet gebruiken, de kantine mag niet open. Daardoor moeten de leerlingen lunchen in de klaslokalen.

De situatie voor het voortgezet onderwijs is wezenlijk anders dan die van de basisscholen

ONMOGELIJK Volgens Looyé is de situatie voor het voortgezet onderwijs wezenlijk anders dan die van de basisscholen. ,,Het is voor ons niet mogelijk om, net zoals de basisscholen, 50% van de leerlingen per dag naar school te laten komen. Als we hooguit met een kwart tot een derde van de leerlingen tegelijkertijd in de school aanwezig kunnen zijn, is het ondoenlijk weer zoveel mogelijk naar de oude situatie terug te keren.” In de afgelopen weken hebben docenten zich gericht op het geven van de kern van het programma van hun vak. Op Het Houtens wordt nog gekeken hoe een deel van de praktijkvakken op school gegeven kan worden.

GEEN RISICO Op beide scholen is het ziekteverzuim laag. Op het moment dat de deuren van de scholen weer open gaan, kan Looyé niet uitsluiten dat docenten die in de risicogroep vallen thuis moeten blijven. ,,Zij kunnen natuurlijk wel thuisonderwijs blijven geven. Dit geldt overigens ook voor onze leerlingen; we nemen geen enkel risico.” Ten aanzien van alle maatregelen en ontwikkelingen onderhouden de scholen regelmatig contact met burgemeester Isabella en wethouder Van Dalen.

NIET ALLES OMGOOIEN De scholen blijven nuchter onder alle ontwikkelingen. ,,We zoeken naar de mogelijkheden die we binnen de gegeven situatie hebben. We gaan voor de laatste paar weken echt niet alles weer helemaal omgooien. We laten leerlingen wel meer naar school komen voor contact met de mentor en het maken van toetsen. Voor leerlingen die, om welke reden dan ook, extra aandacht en ondersteuning nodig hebben, kijken we hoe we ze het beste kunnen begeleiden”, aldus Looyé.

UITSLAG Donderdag 4 juni krijgen leerlingen van Het Houtens en College de Heemlanden de uitslag van de schoolexamens. De scholen denken nog na over een alternatieve invulling van de diploma-uitreiking.

door Annette Stolk – de Vries

Afbeelding