Houtens
Houtens Annette Stolk

Geen praktijkexamens op Houtens

1 mei 2020 om 14:16

HOUTEN De gevolgen van de coronamaatregelen zijn nog steeds voelbaar in het voortgezet onderwijs. Daar waar de basisscholen na de meivakantie voorzichtig weer de deuren mogen openen, blijven de deuren in het voorgezet onderwijs voorlopig nog gesloten. Digitaal onderwijs is het credo. Verloopt alles naar wens en wat als een deel van je opleiding bestaat uit praktisch onderwijs?


door Annette Stolk – de Vries

Leo de Kraker is schoolleider Bovenbouw van Houtens, school voor Mavo en beroepsgericht onderwijs. De eerste weken van digitaal onderwijs zijn inmiddels voorbij. Volgens De Kraker zijn de eerste weken positief verlopen. Binnen enkele dagen hadden zij de digitale leeromgeving op orde en hadden docenten de benodigde informatie gekregen om aan de slag te gaan. ,,Uit de vele positieve reacties van ouders en leerlingen kunnen wij concluderen dat de start boven verwachting goed is verlopen."


CONTACT Uit een enquête die op Het Houtens is gehouden blijkt dat leerlingen gemiddeld vier uur per dag aan school besteden. Ze gaven in de enquête bovendien aan behoefte te hebben aan meer contacten met de mentor die hen een steuntje in de rug kan bieden. Er zijn sinds het digitale onderwijs ook problemen waar docenten tegenaan lopen. ,,Een kleine groep leerlingen verdwijnt uit ons zichtveld", vertelt De Kraker. ,,In samenwerking met leerplichtambtenaren en andere instanties zoeken wij contact met deze leerlingen." Op school is een opvanggroep gestart waar leerlingen, onder begeleiding van leerkrachten en met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM, worden opgevangen en de lessen worden vervolgd.


PRAKTIJKONDERWIJS Onderdeel van beroepsgericht onderwijs is ook het lopen van stages bij bedrijven en instellingen. ,,Deze stages gaan niet door. De leerlingen hebben bedrijven hiervan zelf op de hoogte gebracht en als school hebben we alle stage verlenende bedrijven geïnformeerd."

De landelijke praktijkexamens vinden tevens geen doorgang. ,,De resultaten die de leerlingen voor de schoolexamens hebben behaald vormen de basis voor het eindcijfer van het beroepsgerichte examenvak. Dit is conform de richtlijnen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.