Stem op kanshebbers Groene Prijsvraag

1 mei 2020 om 11:25

STEM VIA WWW.DFHOUTEN.NL


Duurzame warmte voor 'De Bouw'

De huizen in de Bouw zijn aangesloten op een warmtekrachtinstallatie van Eneco, gestookt met aardgas. Drie bewoners willen van het gas af en onderzoeken welke warmtepomp voor in de buurt het meest geschikt is. Bijkomend voordeel is dat hun woningen in de zomer dan ook gekoeld kunnen worden. Zij gaan in gesprek met hun buurtbewoners, Eneco en leveranciers van warmtepompen en willen minimaal 3 woningen van het gas af halen.


Energiebesparing voor iedereen

Energierijk Houten, de Huurders Advies Raad en de st. Milieufederatie Utrecht willen minimaal 50 huishoudens die moeite hebben de energierekening te betalen bereiken en bij 16 ook besparende maatregelen uitvoeren. Samen met Viveste willen zij dit plan gaan uitvoeren. Energieambassadeurs gaan langs bij de huishoudens en bespreken de besparingsmaatregelen, en voeren deze waar mogelijk ook uit. Zij zien deze actie als een pilot die navolging in Houten en de regio moet krijgen.


Futureproof Zonnepanelen

Bewoners van de Jachthoeve willen zonnepanelen op 4 aansluitende schuur/carport daken monteren en deze voorbereiden op aansluiting met een thuisaccu en laadpalen voor electrische auto's. De panelen worden oost en west gericht om zo een meer constante opbrengst gedurende een groter deel van de dag te realiseren. Zo sluit de opwekking ook meer aan bij het verbruik van de huishoudens: vooruitlopend op de aflopende salderingsregeling (geleverde energie aan het net wordt verrekend met je verbruik) wordt dit belangrijker.


Hybride in Houten

In de wijk Het Hout zijn de verwarmingsketels aan vervanging toe. Omdat Nederland gasvrij gaat worden is 1-op-1 vervanging niet de beste keuze. Bewoners willen een tussenvorm uitproberen met een verwarmingssysteem dat een latere gasloze installatie eenvoudig mogelijk maakt. Een demonstratieproject wordt uitgevoerd in 4-6 woningen met een nieuwe energiezuinige HR-ketel gecombineerd met een mix van hybride- of ventilatiewarmtepomp en/of (zonne)boiler. Om te vergelijken wordt per woning een andere combinatie opgesteld.