Guus Siebers met broer in 1943
Guus Siebers met broer in 1943 Familie-album Guus Siebers

Rotterdammer op Houtense boerderij

4 mei 2020 om 09:02

HOUTEN Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Guus Siebers (86) en zijn broer uit Rotterdam tijdelijk ondergebracht bij een boer in Houten. Gedurende enkele weken kon hij de stad ontvluchten en bijkomen op het platteland.


Frank Magdelyns

Siebers herinnert zich nog vaag hoe hij in 1943 een aantal weken doorbracht op de boerderij. ,,Eigenlijk heb ik er tientallen jaren niet meer aan gedacht, totdat mijn zoon in Houten kwam te wonen. Toen kwam het ineens naar boven dat ik tijdens de Tweede Wereldoorlog in Houten ben geweest", vertelt Siebers. ,,Ik heb een foto gevonden in het familiealbum. Deze is denk ik door mijn vader gemaakt. Er staat bij geschreven dat de foto uit 1943 is. Op de wagen zit ik met stropdas naast de boerin en mijn vier jaar oudere broer. Op een andere foto uit 1942 is mijn broer alleen te zien."
Siebers woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Hij was de zoon van een gemeenteambtenaar en kwam weinig buiten omdat zijn moeder multiple sclerose had. Toen de stad in 1940 werd gebombardeerd was hij 6 jaar oud. ,,We woonden aan de rand van de binnenstad op de 3e en 4e verdieping. Mijn vader nam ons die 14e mei mee naar boven en vanaf een groot balkon keken we naar de brand in het zuiden. Er was een enorme helse rode gloed aan de hemel. Ik herinner mij vooral de intense brandlucht."
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verslechterde de situatie verder. Bij Siebers thuis was het moeilijk. ,,Mijn moeder was sinds 1940 volledig invalide. Ze kon dus bijvoorbeeld geen suikerbieten ruilen voor een horloge. Ik denk dat de kerk ons gezin heeft uitgekozen om naar Houten te gaan. Het Rode Kruis regelde het verder. Mijn broer was een jaar eerder in Houten en ik volgde in 1943. We waren daar een paar weken en gingen dan weer terug."

SPEURWERK Welke boerderij het precies was wist hij niet, maar Houtenaar André Botermans zocht dat enkele jaren geleden voor hem uit. Het was een pittige zoektocht, met alleen maar wat kenmerken van de omgeving en de bebouwing op de gegeven foto's als startpunt. Het bleek te gaan om boerderij Loerikerweide aan de tegenwoordige Binnentuin.

a[Lees het hele verhaal van Siebers op www.houtensnieuws.nl