Gemeente Houten wil ruimte geven aan initiatieven
Gemeente Houten wil ruimte geven aan initiatieven Annette Stolk

Start samenlevingsagenda

9 maart 2020 om 12:52

HOUTEN De gemeente Houten wil in toenemende mate haar burgers betrekken bij tal van vraagstukken. In het coalitieakkoord is afgesproken te gaan werken met een samenlevingsagenda. Met als doel om met de samenleving gemeentelijk beleid te ontwikkelen en uit te voeren. Het streven is een nieuw evenwicht te vinden tussen kennis uit het gemeentehuis en kennis uit de samenleving. Op het gebied van burgerparticipatie, samenwerking, particuliere bouwinitiatieven en inwonersinitiatieven is de laatste jaren al het nodige gedaan.

Annette Stolk – de Vries

Bij burgerparticipatie moet gedacht worden aan Windpark Goyerbrug, Visie Oude Dorp en Fort Honswijk. Samenwerking tussen gemeente en inwoners, maatschappelijke partners en/of ondernemers heeft onder anderen plaatsgevonden bij de herinrichting van de Beusichemseweg, het Fietsfeest en de informatieavond over de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Ten aanzien van particuliere bouwinitiatieven is een nieuwe werkwijze ontwikkeld waarbij de initiatiefnemer zelf verantwoordelijk is voor het betrekken van belanghebbenden en het creëren van voldoende draagvlak. Op het terrein van inwonersinitiatieven is op onderwerpen als duurzaamheid, integratie, leefbaarheid en cultuur inmiddels het nodige gerealiseerd. Bij een aantal initiatieven is de gemeente aangehaakt. Er is dan sprake van overheidsparticipatie.

SAMENWERKEN Wethouder Kees van Dalen en gemeenteraadslid D66, Marcel van Gooswilligen brengen de samenlevingsagenda graag weer onder de aandacht. Van Dalen: "We willen, samen met inwoners en organisaties, onderwerpen die een breed Houtens maatschappelijk doel dienen bij de kop pakken. Daarbij moeten de onderwerpen zich lenen voor gedeelde verantwoordelijkheid. Als gemeente zijn we graag bereid te luisteren om samen met andere partijen de samenlevingsagenda te bepalen. We willen ruimte geven aan initiatieven". Van Gooswilligen geeft aan dat de gemeenteraad door middel van de samenlevingsagenda mogelijkheden ziet voor inwoners van Houten om hun invloed aan te wenden. "Op deze wijze bereiken we hopelijk een sfeer waarin het duidelijk wordt dat er samen meer wordt bereikt". Van belang is dat gemeente en inwoners, maatschappelijk partners en ondernemers elkaar erkennen als gelijkwaardige partners.

OPGAVEN Op de samenlevingsagenda staat al het Energieplan. Deze is in samenwerking met de samenleving tot stand gekomen. Daar komen nu vijf opgaven bij, waaronder het lokaal sportakkoord, het preventieakkoord en de inburgeringswet. Van Dalen:" De samenlevingsagenda is een dynamisch document. We willen dat er in de toekomst thema's in komen te staan die door inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers zijn geïnitieerd".

Als de samenlevingsagenda een stuk op weg is zal er een 'cockpit' ingesteld worden Deze gaat functioneren als denktank, vraagbaak en ondersteuner voor de samenlevingsagenda. Enkele inwoners, raadsleden en ambtenaren zullen plaatsnemen in de 'cockpit'.