RK kerk Oude Dorp
RK kerk Oude Dorp TS

Parochiekerk O.L.V. ten Hemelopneming op 24 november rood aangelicht

7 november 2021 om 14:30 Religie

HOUTEN De RK kerk in Houten wordt woensdag 24 november ’s avonds samen met honderden andere kerken wereldwijd en tientallen kerken en andere gebouwen in Nederland rood aangelicht. Met de actie #RedWednesday vraagt de parochie Paus Joh. XXIII samen met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) aandacht voor vrijheid van godsdienst en de vervolging van christenen.

De parochie doet mee aan #RedWednesday®, een internationale campagne van de stichting Kerk in Nood, om bewustzijn te creëren voor het mensenrecht op vrijheid van godsdienst. Maar liefst 67% van de wereldbevolking leeft in landen waar ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid voorkomen. Christenen, in veel landen een minderheid, hebben hier in het bijzonder mee te maken.

MENSENRECHT Hoewel er ook lichtpuntjes zijn, is Peter Broeders, directeur van Kerk in Nood, bezorgd over de tendens: ,,Wat het betekent om geen godsdienstvrijheid te hebben, ervaren veel mensen elders in de wereld dagelijks. Voor ons, in een land met grote vrijheden, is het nauwelijks voorstelbaar wat het ontbreken van dit mensenrecht met hen doet. Door de coronapandemie zijn we in Nederland nu minder vrij geweest dan we gewend zijn; misschien dat we hun lijden daardoor iets beter kunnen begrijpen. Laat het een impuls te zijn om ons voor wereldwijde godsdienstvrijheid in te zetten!”

In 2020 werden met #RedWednesday® ruim 400 miljoen mensen bewust gemaakt van de wereldwijd afnemende vrijheid om te geloven. Met #RedWednesday roept Kerk in Nood op tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen. Het bestuur van de parochie Paus Joh. XXIII vindt het belangrijk dat de kerk meedoet met #RedWednesday. “

WAARDEVOLLE ACTIE Ook Pastoor Fred Hogenelst van de parochie vindt het een goed idee. Hij zegt: ,,Natuurlijk is het goed dat we als gelovigen binnen en buiten de kerk bidden en werken om onrecht in de wereld te bestrijden en mensen bij te staan. Maar samen met het pastoraal team vind ik dit een waardevolle actie omdat we zo ook heel duidelijk laten zien dat we deze actie ondersteunen. Opdat het mensen moed en hoop mag geven!”

Om 19.30 uur volgt een online mini-conferentie waarbij deelnemers aan @RedWednesday® in heel Nederland met elkaar in verbinding worden gesteld.

Kijk voor meer informatie RedWednesday en over de wereldwijde situatie en de ontwikkelingen ten aanzien van godsdienstvrijheid op redwednesday.nl.

advertentie
advertentie