Piet en Rina bij hun kraam op het fort, op de achtergrond een deelnemer van Reinaerde
Piet en Rina bij hun kraam op het fort, op de achtergrond een deelnemer van Reinaerde Rina Knopper
vrijwilliger in beeld

Rina en Piet van der Straten zijn vrijwilliger bij Fort WKU in Tull en ‘t Waal

27 oktober 2021 om 11:26 Overig

Naam: Rina en Piet van der Straten, beiden gepensioneerd, vrijwilligers op het fort WKU

Woonplaats: Nieuwegein

Leeftijd: 74 jaar

Het fort Werk aan de Korte uitweg (Fort WKU-Reinaerde) is een idyllische plek in Tull en ‘t Waal. Een plek om te recreëren, maar ook om te werken blijkt uit het gesprek met het echtpaar Rina en Piet van der Straten. Zij zijn al 13 jaar vrijwilliger op het Fort.

Op de vraag waarom zij dit vrijwilligerswerk doen steekt Rina gelijk van wal: ,,Wij zijn 20 jaar geleden begonnen met vrijwilligerswerk bij museum Warsenhoeck in Nieuwegein. Dat was heel erg leuk, ik verzorgde de exposities en Piet deed de collecties. Maar omdat het vrij intensief was zijn wij daar op een gegeven moment mee gestopt. Het was toeval dat wij hier terecht kwamen. Maar wij zagen alle oude gereedschap op dit fort en Piet heeft hier, vanuit zijn ervaring, er een collectie van gemaakt. 

Destijds pachtte stichting WKU dit fort. De stichting bestond uit een groep vrijwilligers die het fort onderhield. En dat onderhoud was hard nodig toen zij hier begonnen. Er was er heel veel achterstallig onderhoud, de bunker was bijvoorbeeld slecht en afgebladderd en de begroeiing op het fort was gaan woekeren. Toen is het dak gerepareerd en de luiken gemaakt. Doordat de camping werd gestart, kwamen er wat inkomsten binnen. Ook met het theehuis probeerden wij wat inkomsten te vergaren maar wij mochten geen prijs voor de consumpties rekenen, bezoekers konden een vrijwillige bijdrage in de pot stoppen. Het was een moeilijke fase voor de stichting, ze konden het financieel niet meer bolwerken. Daarom zijn zij op zoek gegaan naar een partij die zich hier zou willen vestigen. En dat is uiteindelijk Reinaerde geworden. 

Omdat Reinaerde het groenonderhoud en horecawerkzaamheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt, is dit natuurlijk een uitgelezen plek. Prachtig gelegen in het groen en mét een theehuis, er zijn prachtige vergaderlocaties én het heeft een natuurcamping. ,,Wij vinden het werken met deze mensen zo geweldig! Daar doe je het voor, wij hebben de hele dag plezier.” 

Tenslotte wil Rina nog benadrukken dat zij 11 december van 11.00 tot 16.00 uur een kerstmarkt organiseren op het fort. Piet en Rina nodigen u, namens alle mensen die werken op het Fort, hiervoor van harte uit.

advertentie
advertentie