Afbeelding
PvdA
column

Bouwen, bouwen, bouwen!

22 september 2021 om 07:28 Column Raadspraat

Het is vijf over twaalf. Er zijn dringend veel betaalbare woningen nodig en wel nú. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen, de prijzen die door het dak schieten op de koopwoningmarkt en het grote aantal wanhopige woningzoekenden naar middenhuur woningen spreken voor zich. In Houten is het natuurlijk niet anders.

Daarom heeft de Gemeenteraad op 15 juni van dit jaar op initiatief van de PvdA een motie aangenomen die oproept om niet te wachten op een nieuwe visie of koers, maar om nù al door te gaan met bouwplannen. Daarnaast kan een nieuwe visie worden ontwikkeld. Bij die bouwplannen zouden Houtense woningzoekenden een voorsprong moeten krijgen.

Het College werkt aan een nieuwe Woonvisie die de oude van 2014 moet vervangen. In tegenstelling tot de Ruimtelijke Koers beperkt zo’n woonvisie zich tot het wonen en niet op de plek waar die woningen moeten komen. Als PvdA vinden wij die Woonvisie belangrijk, al was het alleen maar omdat daarin het aantal – 5000 – woningen staat dat gebouwd moet worden tot 2040 en dat daarin betaalbare woningen centraal staan.

En wat bouwen we dan? De afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld per saldo nauwelijks sociale huurwoningen bij gekomen. De PvdA vindt dat dat niet kan; daarom bij nieuwbouw dus in de eerste plaats huurwoningen bouwen. Verder is ook de samenstelling nogal eenzijdig: appartementen (bijvoorbeeld) voor ouderen of jongeren zijn moeilijk te verkrijgen en de meeste zijn ook nog eens duur.

Marktwerking – de woningmarkt is eigenlijk geen markt – leidt ook nog tot andere onwenselijke situatie, zoals het gerommel met tijdelijke huurcontracten. De PvdA heeft er gelukkig, samen met één van de huurders voor kunnen zorgen dat alle bewoners van een rij nieuwbouwwoningen in De Kiem, een vast huurcontract aangeboden kregen.

De woningmarkt is op hol geslagen en dat treft ook Houtense woningzoekenden. De PvdA Houten blijft druk uitoefenen om zoveel mogelijk te bouwen. Een dak boven je hoofd is een grondrecht.

Vincent van Polanen Petel en Arnold Biesheuvel, commissielid en raadslid PvdA Houten

Afbeelding
advertentie
advertentie