Volleybal is bij Jouke Gorter echt met de paplepel ingegoten. Zowel zijn vader Harmen, zijn moeder Debby en zus Rinske volleyballen. En allemaal niet onverdienstelijk; zijn vader en moeder speelden vroeger op 2de divisie niveau, zijn zus speelt op dit moment bij Pegagus in Nijmegen als spelverdeler in de promotieklasse. Ook zijn moeder was spelverdeler, zij speelt niet meer, maar gaat vanaf het nieuwe seizoen dames 1 bij TiVoC in Tiel trainen. Zijn vader (middenspeler) speelt nog steeds bij TiVoC heren 2. Zelf is de jongste telg van de familie ook begonnen bij de volleybalvereniging in Tiel. Naast volleybal beoefende hij op jonge leeftijd ook nog voetbal en turnen. ,,Op een gegeven moment moest ik een keuze gaan maken en ik koos voor volleybal, omdat ik daar wel het beste in was”, geeft Gorter toe.

MEER KANSEN Al snel werd zijn talent opgemerkt en verliet hij de Tielse volleybalclub om bij Taurus in Houten te gaan spelen. Hier had hij meer kansen om zich te ontwikkelen. En dat is zeker gelukt. Met zijn toenmalige teams heeft hij twee keer de open kampioenschappen gewonnen en een keer heeft hij met zijn team in de B-jeugd de gesloten kampioenschap in de Topklasse geworden. Daar is ie het meest trots op. ,,Je kan wel zeggen dat ik drie keer kampioen van Nederland ben geworden”, glundert hij. ,,Samen met mijn team natuurlijk.”

Net als zijn moeder en zus is Gorter spelverdeler. Met zijn 1.92 m niet de eerste keus die je bij hem zou bedenken. ,,Ik had vroeger niet echt een voorkeur wat ik zou spelen. Ik vind het nu heel erg leuk dat ik spelverdeler ben. Ik kan dan toch echt het spel bepalen. En ik kan er echt van genieten om een middenspeler om de tuin te leiden en de bal op het laatste moment naar iemand anders te spelen, zodat er geen sterk blok tegenover staat. Volgens mijn vorige trainer ben ik een echte gevoelsspeler. Hij bedoelt daarmee dat ik op mijn gevoel de bal ergens naar toe speel.”

Afgelopen seizoen heeft de volleyballer een uitstapje gemaakt naar VV Utrecht. ,,Een vriend van mij speelde in heren 1 en ik ben toen een keer mee wezen trainen. Dat beviel zo goed dat ik mocht blijven.” Het team speelt in de 1ste divisie. Heel veel speeltijd heeft Gorter daar niet gekregen, maar daar heeft hij vrede mee. ,,Ik was tweede spelverdeler en mocht vaak een setje spelen. Al had ik best wel meer willen spelen, toch heb ik er veel van geleerd. Ik heb echt een super leuk jaar gehad.”

MOEILIJKE KEUZE Nu is de 18-jarige weer terug op zijn oude nest Taurus. Maar dat was niet een makkelijke keuze. ,,Ik had drie opties om te gaan spelen bij drie verenigingen. En ik vond de keuze best wel moeilijk en daarom heb ik er heel erg lang over nagedacht. Ik ben nu blij met mijn keuze.” Ook bij de eredivisieploeg gaat Gorter van start als tweede spelverdeler. ,,Ik zal dit jaar nog niet zoveel spelen, denk ik, maar ik ga zeker enorm veel leren. Wat ik heel erg leuk vind, is dat de gemiddelde leeftijd van dit nieuwe team gemiddeld 21 jaar is en daar pas ik wel in thuis.”

De spelverdeler is net geslaagd voor de havo en gaat vanaf september in Utrecht integrale veiligheidskunde studeren. Hij blijft gewoon in Tiel wonen voorlopig, dus dat worden veel treinritjes naar Tiel-Houten-Utrecht en weer terug. Daar ziet hij niet tegenop. Afgelopen week heeft hij de allereerste training met zijn nieuwe team gehad. ,,Dat voelde wel een beetje raar om weer terug te zijn bij Taurus, maar ook vertrouwd. We hebben buiten flink gewerkt aan onze conditie, dus dat was ook wel weer even wennen.” Hij heeft helemaal zin in het nieuwe seizoen. ,,Ergens vind ik het ook wel bijzonder. Ik ging zelf vaak naar eredivisiewedstrijden kijken en nu speel ik dit seizoen zelf in de eredivisie. Het gaat er dan ook anders aan toe, er zijn dan bijvoorbeeld ballenjongens en -meisjes, alles is digitaal en ik hoef geen bal meer op te halen. Enige spanning zal ik wel voelen, maar dat is meer gezonde spanning.” Nog hogerop spelen zou Gorter wel leuk vinden, maar is geen must. ,,Ik zet echt niet alles op alles om in het buitenland te gaan spelen hoor. Ik heb voor nu zin om lekker te gaan ballen”, besluit hij.

door Esther Coumans

Pim Waslander
Foto: Pim Waslander
Privé
Foto: Privé
Pim Waslander
Foto: Pim Waslander
Pim Waslander
Foto: Pim Waslander
Pim Waslander
Foto: Pim Waslander