Voorheen TSN Groep, sinds dit jaar TSN Groen. Deze naamswijziging komt niet uit de lucht vallen. Het is de missie van TSN Groen om als bedrijf bij te dragen aan een betere leefomgeving. Voor nu en voor de toekomst. En dat blijft niet onopgemerkt, want afgelopen maand werd uit handen van André Visser van Keurmerk Sociale Onderneming (KSO) een prestigieus 5- sterren certificaat op het gebied van duurzaamheid uitgereikt aan TSN Groen.

Andries Vlot, directeur en eigenaar, nam het certificaat vol trots in ontvangst. ,,Op Europees niveau willen we een voorbeeld zijn in de deze sector. De transportsector kan veel invloed uitoefenen op de CO2-uitstoot en wij nemen als bedrijf de verantwoordelijkheid hierin deze te verminderen.”

(tekst loopt door onder de video)


SOCIAL RETURN TSN is opgericht in 1998 en staat voor Transport Service Nederland. Na ruim 20 jaar is TSN uitgegroeid tot de logistieke dienstverlener op het gebied van grote consumentengoederen. En één van de meest vooruitstrevende dienstverleners voor webshops en detailhandel. TSN Groen brengt grote artikelen bij mensen thuis. Deze worden netjes uitgepakt en op de juiste plek gezet. Verpakkingsmateriaal en oude spullen worden weer keurig meegenomen. Om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het arbeidsproces te betrekken, heeft TSN recent een sociale werkplaats opgezet. Het retourproces wordt hiermee geoptimaliseerd. Teruggekomen verpakkingsmateriaal wordt gesorteerd en oude spullen worden uit elkaar gehaald of waar mogelijk gerepareerd. Andries Vlot: ,,Dit project is een waardevolle manier om een verschil te maken in het leven van deze mensen en tegelijkertijd je bedrijfsproces te verbeteren. Een win-win situatie.”

PROJECT LAST MILE De gemeente Houten heeft onlangs een klap gegeven op het Project Last Mile met TSN Groen. Dat betekent dat pakketjes voor de gemeente Houten buiten de gemeentekern verzameld worden in TSN Groen Hub en vanuit daar 100% elektrisch geleverd worden op locatie met als doel minder CO2 uitstoot.

Andries Vlot: ,,Dit is een prachtige eerste stap in emissieloos transport. Ik heb nog meer ideeën en plannen die ik hierin wil uitwerken, want in stadslogistiek valt nog zoveel te verbeteren. Neem bijvoorbeeld pakketdiensten. Hoeveel rijden er niet af en aan per dag in een gemiddelde wijk. Je denkt een goedkoop product uit het buitenland te bestellen, maar uiteindelijk betalen we met z’n allen de rekening als het gaat om milieuvervuiling door het vervoer ervan. Dat moet toch anders en beter kunnen.”

Inmiddels heeft TSN 60 volledig elektrische voertuigen ingezet. Er liggen ambitieuze plannen om binnen één jaar alle brandstofauto’s uit te faseren en vervangen voor emissieloos transport. ,,We bouwen onze oude dieselwagens in eigen beheer om tot elektrisch. Op deze manier krijgen ze een tweede leven en hebben we zelf controle over de planning. We willen liever gisteren dan vandaag alles omgebouwd hebben.”

VLOTTER NAAR EEN BETERE WERELD Duurzaam is geen modewoord of hype voor TSN Groen. Het is een basis die ligt onder alle bedrijfsprocessen. Tot in detail wordt er over nagedacht wat beter kan. Zo is onlangs nieuwe bedrijfskleding geïntroduceerd met werkbroeken van hergebruikt katoen en werkschoenen gemaakt van gerecyclede pet flessen. ,,Sinds een paar jaar ben ik me steeds bewuster van wat er in en met de wereld gebeurd qua vervuiling en leed. Ik wilde daarmee aan de slag en niet alleen zelf een verschil maken, maar ook een voorbeeld zijn voor andere bedrijven”, vertelt Andries Vlot.

TSN Groen ondersteund projecten ver weg, maar ook dichtbij huis. ,,We hebben de Stichting ‘Vlotter naar een betere wereld’ opgericht om daadwerkelijk te zorgen voor verbetering in de wereld. Ik heb graag zelf de touwtjes in handen daarin, omdat ik vind dat bij veel organisatie te veel kosten in bijvoorbeeld overhead gaan zitten. Ik wil investeren in eindresultaat en in de mensen die het verdienen. Daarom houden we het liever in eigen hand.” Eén van de mooie projecten zijn het planten van Moringa bomen in Malawi. ,,De bomen scheppen werkgelegenheid, het geeft de mensen perspectief. Ik ben er in 2009 zelf geweest. De levensvreugde van deze mensen heeft me diep geraakt. Je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn. Op lokaal niveau zorgen we voor voedsel en water.”

ZWARTE BIJ Het bedrijfsterrein op de Oude Hoon is door ecologen vergroend en verduurzaamd om de oorspronkelijke flora en fauna in stand te houden en te stimuleren. Er is niet alleen rekening gehouden met de zwaluwen, eenden, fazanten en roofvogels, maar ook met de bloemen en de bijen. Meerdere bijenkasten op het terrein worden onderhouden door professionele imkers. Deze kasten worden momenteel bevolkt door de gewone honingbij, maar de bedoeling is om de oude inheemse Zwarte Bijenras weer terug te kweken. Dit ras is nagenoeg uitgestorven. Zwarte bijenvolken worden minder groot dan andere honingbijenrassen. Doordat deze volken minder groot zijn ontstaat minder snel voedselconcurrentie. Met de herintroductie van de zwarte bij kan mede worden voorkomen dat bijenziektes zich sneller en over een grotere afstand worden verspreid.

TSN Groen heeft de smaak te pakken en gaat 2.500m2 groenstrook naast het pand ook verduurzamen in overleg met de gemeente Houten, eigenaar van het groen. Op het dak van het distributiecentrum liggen 3.000 zonnepanelen met een jaarlijkse opbrengst van 1 miljoen kWh per jaar. Een enorme batterij op het terrein zorgt voor de opslag, zodat de wagens ’s nachts kunnen opladen.

[GREENDAY] Ben je nieuwsgierig geworden naar duurzaam en emissieloos ondernemen en wil je graag zelf een kijkje nemen achter de schermen bij TSN Groen? Op 10 juli aanstaande organiseert TSN Groen de jaarlijkse Greenday. De groene loper wordt uitgelegd voor alle bezoekers die meer willen weten over de duurzame initiatieven die het bedrijf genomen heeft en die op stapel staan. Wil je meer van de initiatieven van TSN Groen zien? Kijk dan op YouTube: TSN Groen.

door Claudia Verbree