Veilig en vertrouwd. Dat is nog steeds de welbekende slogan van Inventum Technologies. Minder bekend is dat alle producten, van boiler tot aan ventilatiewarmtepomp, ontworpen, getest en gemaakt worden in de eigen hightech fabriek. Sinds 10 jaar is het bedrijf in Houten gevestigd, aan het Kaagschip 25. 

KRUIKEN EN STRIJKIJZERS Alhoewel de start van Inventum in 1908 gekenmerkt werd door het ontwerpen van simpele producten, zoals warmwaterkruiken en strijkijzers, is in de jaren ‘20 al gestart met de productie van warmwaterboilers. Jarenlang werden huishoudelijke producten naast de warmwatertoepassingen gemaakt. In 1994 is dit gesplitst. De huishoudelijke apparaten dragen nog wel de naam Inventum, maar staan los van Inventum Technologies. 

VERHUIZING Oorspronkelijk stond de fabriek in De Bilt. Het bedrijf groeide daar uit z’n jasje en besloot nieuw te bouwen in Houten. ,,De keuze voor Houten was niet moeilijk”, aldus Arthur van Duin, manager Product Development & Innovation. ,,De centrale ligging gecombineerd met de focus op duurzaamheid vanuit de gemeente gaven de doorslag.” Arthur werkt nu 12 jaar bij Inventum en heeft de verhuizing toentertijd deels georganiseerd.

(tekst loopt door onder afbeelding)


Claudia Verbree

GIO Award Inventum produceert oplossingen die energie besparen, zoals boilers en warmtepompen. Een van de laatste innovaties op dit gebied, de Inventum Modul-AIR ventilatiewarmtepomp en GreenComfort, module won onlangs de GIO Award tijdens de Dutch Design Week. GIO staat voor Goed Industrieel Ontwerp. De prijs is een kwaliteitskeurmerk voor vakmanschap. Uit de 30 genomineerden kwam de Modul-AIR het beste uit de bus op onder andere het gebied van techniek, design, duurzaamheid en innovatie. 

AMBITIE Het winnen van de GIO Award sluit aan bij de ambitie van het bedrijf. ,,Het is onze missie om een totaaloplossing te bieden voor de verduurzaming van woningbouw”, legt Manon Veldkamp uit. Manon is marketingmanager bij Inventum. ,,Samen met onze partners bieden we een totaalpakket voor de verduurzaming van de woningbouw. Het gaat niet om producten, zoals onze ventilatiewarmtepompen, maar om duurzame concepten waardoor we ‘van het gas af kunnen’. Het liefst worden we in een vroeg stadium betrokken bij woningbouw en renovatie met als doel hele wijken te verduurzamen.”

LOKALE SAMENWERKING In Houten heeft Inventum een aantal duurzame samenwerkingen opgezet. Manon: ,,We werken bijvoorbeeld samen met Viveste voor het realiseren van gasvrije wooncomplexen. Viveste is een vooruitstrevende woningcorporatie die duurzaam wonen betaalbaar wil maken voor iedereen.”

Inventum werkt ook samen met het Duurzaamheidsfonds Houten en met lokale ondernemers, zoals Grijs naar Groen. Grijs naar Groen beschikt over een showroom waar je onder andere de energiebesparende oplossingen van Inventum kunt bekijken. 

Een samenwerking waar we bijzonder trots op zijn, is die met De Rooy Transport uit ‘t Goy

,,Een samenwerking waar we bijzonder trots op zijn, is die met De Rooy Transport uit ‘t Goy”, vertelt Arthur. Het motto van De Rooy ‘Logistics with a green drive’ sluit perfect aan bij de missie van Inventum. ,,Deze samenwerking loopt al ruim 15 jaar naar volle tevredenheid van beide partijen.”

SAMEN STRIJDEN VOOR GEZONDHEID Inventum maakt zich sterk voor een gezonde leefomgeving. Ventileren is daar een belangrijk onderdeel van. Manon: ,,Wij ontwikkelen unieke oplossingen die ventileren en verwarmen ineen. Mensen zijn 90% van hun tijd binnen. Zeker in deze tijd waarin (bijna) iedereen thuis werkt. Het is dan verontrustend dat de concentratie van verontreinigende stoffen binnen vaak hoger is dan buiten. Dit geldt ook voor energiezuinige en goed geïsoleerde woningen. Vervuilde lucht blijft lang hangen als er geen maatregelen worden getroffen. Het is dus belangrijk om meer aandacht aan een gezond én comfortabel binnenklimaat te schenken. Samen kunnen we dit bereiken en strijden we voor gezondheid.”

WERKGEVER Met zo’n 140 medewerkers aan boord in allerlei disciplines biedt Inventum tal van mogelijkheden voor het ontwikkelen van een carrière. En wie wil zich nu niet ontwikkelen binnen een groeiend en innovatief bedrijf? Op werkenbijinventum.nl kun je zien waar Inventum als werkgever voor staat en welke vacatures open staan. 

Wil je meer weten over Inventum? Over de mooie projecten? Kijk eens op inventum.com. Hier vind je onder andere een handige bespaarcalculator om snel uit te kunnen rekenen hoeveel je kunt besparen met een Inventum Spaarpomp. En je kunt lezen over de ISDE-subsidie voor verduurzaming van je woning.

door Claudia Verbree