Bij voeding begint alles: daar gelooft FoodFirst Network heilig in. Sinds 2016 opereert het bedrijf vanuit Houten en wordt er hard aan de weg getimmerd om voor iedereen, jong en oud, het grootste gezondheidsplatform van Nederland te worden.

Foodfirst Network, vier jaar terug opgericht en vorig jaar gekocht door Albert Heijn, is er om het eerlijke verhaal over voeding te vertellen en Nederland gezonder te maken. Dat is volgens oprichter Jan Dekker namelijk meer dan nodig. ,,Er wordt nog steeds een sprookje verteld, terwijl de waarheid is dat mensen in Nederland en ook andere landen steeds zieker worden. Dat worden we, omdat we steeds minder vers en onbewerkt voedsel binnenkrijgen. Ons eten is grotendeels chemisch geworden. En wat gebeurt er? Mensen zijn ongelukkig, ziekenhuizen zijn vol, er is diabetes, hartfalen… We worden steeds zieker, en dat begint bij voeding.”

GEZONDE LEEFSTIJL Foodfirst Network gelooft dan ook in het positieve effect van een gezonde leefstijl. Voeding, beweging, goed slapen en ontspanning: dat zijn de vier onderdelen, vertelt Jan. ,,Uit deze punten bestaat leefstijl. Onder ontspanning vallen tevens onze mindset en het mentale gedeelte. Mentaal lekker in je vel zitten is tenslotte heel belangrijk.” Met een team van inmiddels ongeveer achttien man, waaronder collega’s in Barcelona, helpt FoodFirst Network mensen bij een gezonde leefstijl. ,,Momenteel zijn we behoorlijk groeiende. We krijgen er steeds meer collega’s bij vanuit Albert Heijn om ons verder te helpen en te laten zien wie we zijn en wat we doen. Daarnaast werken we nauw samen met artsen, specialisten, diëtisten, cardiologen en psychologen, die allemaal hun beste beentje voorzetten op ons platform. Verder hebben we leefstijlcoaches die met mensen aan de slag gaan en zoeken naar de oorzaak van hun probleem.”

MEDICIJNMAATSCHAPPIJ Belangrijk om te vermelden is dat wat FoodFirst Network doet, is gebaseerd op de wetenschap. Ook gelooft het bedrijf in practise based evidence, namelijk: de wetenschap toont het niet aan, maar in de praktijk blijkt dat het wél zo is. ,,Een simpel voorbeeld is dat wetenschappelijk niet is aangetoond dat vers en onbewerkt eten je gezondheid bevordert, maar we zien in de praktijk dat het daadwerkelijk beter is voor je lichaam om pakjes, zakjes, kunstmatige stoffen, extra zout en extra suiker niet in overmatige hoeveelheden binnen te krijgen.” Deze bewerkte voeding heeft ook invloed op onze beweging en zorgt ervoor dat we medicijnen moeten slikken voor de kwalen die erdoor ontstaan, zegt Jan. ,,We hebben een soort medicijnmaatschappij gecreëerd. We bestrijden symptomen in plaats van de oorzaak. Dat is niet de oplossing; het zit ‘m in voeding.” 

BEKENDE NEDERLANDERS Wat daarnaast maar weinig mensen weten, is dat FoodFirst Network vanuit het pand in Houten de televisiezender 24Kitchen heeft opgezet. Sterker nog: alle programma’s van 24Kitchen zijn in Houten gemaakt. ,,Bijna niemand weet het, want we hebben het echt in stilte gedaan”, zegt Jan lachend. ,,En vanuit diezelfde tv-studio maken we ook alle content voor FoodFirst Network.” Jan komt zelf uit de tv-wereld en werkt voor FoodFirst Network veel samen met bekende Nederlanders. ,,Ik werk bijvoorbeeld met Irene Moors en Rudolph van Veen, beiden het gezicht van FoodFirst Network.” 

GRATIS PLATFORM Als je Jan vraagt naar het uiteindelijke doel van zijn bedrijf, staat dat voor hem als een paal boven water. ,,We willen een miljoen mensen in Nederland van hun medicatie afhelpen, of ze in ieder geval laten minderen. Mensen een gezondere leefstijl geven. Meer dan een miljoen Nederlanders komt namelijk ‘in aanmerking’ voor diabetes, en die mensen willen we graag helpen als het gaat om preventie. Leefstijl is preventie.” Iedereen is daarom welkom om zich aan te sluiten bij het platform. Voor mensen met een Bonuskaart van Albert Heijn is het platform gratis te bezoeken. ,,We delen allerlei tips, recepten en verhalen die mensen ondersteunen en ze het eerlijke verhaal geven over een leuk leven en een lichaam in goede conditie. We zijn compleet onafhankelijk; niet gesponsord en geen reclames. Je bij ons aansluiten kost je niks, hoe mooi is dat? In diëten of calorieën tellen geloven we niet: we geloven in de basis, namelijk vers en gezond eten.” 

door Laura van Horik

FoodFirst Network
Foto: FoodFirst Network
FoodFirst Network oprichter Jan Dekker