Tina werd geboren op 3 september 1963, in 't Harde. ,,Via Den Haag en Rijswijk, verhuisde ik naar Leiden voor de studie psychologie." Ze trouwde met bioloog Jonah Heidweiller die ze sinds haar vijftiende kent. Hun onderkomen was een klein Leids appartement, waar hun eerste kind Michael geboren werd. Omdat Jonah werk kreeg in Utrecht, kwam Houten in beeld. ,,Heen en weer reizen op een enkel spoor was niet fijn. Er stonden soms zelfs koeien op dat spoor", vertelde Jonah vanuit de voorkamer. ,,Eenmaal in Houten vroeg ik Jonah in mijn arm te knijpen. Wat een natuur, ruimte en rust vond ik hier. Hier wilde ik wonen."

TERUGBLIK Op 23-jarige leeftijd, in haar afstudeerjaar, verloor Tina totaal onverwacht haar haar. ,,Ik was kerngezond en keek er gek van op." De oorzaak was Alopecia, een auto-immuun ziekte met haaruitval als enige verschijnsel. Volgens de arts was er niets aan te doen. Haar dat eenmaal weg was, kwam niet meer terug. ,,Ik besloot een pruik te dragen. Daarmee zit je haar altijd perfect." Dat viel anderen op. Als Tina haar pruik af deed, bijvoorbeeld in de sauna, leidde het tot vragen. ,,Zodra mijn moeder of Jonah bij me waren, praatten mensen met hen over mij. Alsof ik er niet was. Ik voelde me nooit serieus genomen." Tina leerde in die periode niet alleen meer over zichzelf, maar leerde ook andere mensen kennen. Ze verloor haar zelfvertrouwen, wat het zoeken naar werk niet gemakkelijker maakte. Anderen maakten zich druk om onbelangrijke zaken. ,,Wie krullen heeft, wil stijl haar. Wie klein is wil groot zijn. Belangrijk is of je gezond bent."

Stress vermijden kan niemand, ermee omgaan kun je leren.MEDITEREN Tijdens haar studie startte Tina met mediteren. Het gaf haar rust. Ze volgde een chakra meditatiecursus en kreeg door de kennis over chakra's inzicht in zichzelf, andere mensen en in ziektes. Ze ontdekte een verdikking van de achterrand van haar schedel door verstopte en opgezette lymfeklieren. Door lymfedrainage massage verdwenen de verstopping en verdikking. Haar eigen haar begon te groeien wat ze zelf verklaart door een combinatie van massage, ontspanning en stressvermindering. ,,Stress vermijden kan niemand, ermee omgaan kun je leren." Of dit alles werkelijk de oorzaak is van het herstel van haar haargroei weet ze niet. ,,Het kan ook gewoon mazzel zijn."

ONTSTAAN Toen de man bij wie Tina leerde mediteren verhuisde, nam zij de chakra meditatiecursussen over. Dat is 28 jaar geleden. Eenmaal in Houten startte ze met lesgeven op de zolderverdieping in hun huis aan de Koolmeeshaag. ,,Ik startte met drie cursistes zwangerschapsyoga, waarvan één altijd op les is gebleven en een groepje van drie voor hatha yoga." Twee jaar later en ondertussen dochter Jantien geboren, werd het lastiger om het huis opgeruimd en stil te houden. Daarom huurde Tina twee avonden per week de centrale hal van kinderdagverblijf de Okkernoot. Aan het eind van haar derde zwangerschap in 1995, het jaar waarin Tina en Jonah samen eigenaar werden van Amadorra, nam Jonah de lessen van Tina over. Met zijn ervaring als Shiatsu therapeut was dat makkelijk te doen. Daarnaast bleef hij werken als docent aan de opleiding voor verloskundigen in Rotterdam. ,,Hij hield van de combinatie werken met zijn hoofd en werken met zijn handen als therapeut." In 2003 stopte hij met lesgeven in Rotterdam.

VERHUIZINGEN De naam Amadorra ontstond tijdens een meditatie. ,,Het betekent voor ons 'houden van het goddelijke in jezelf'. Ik geloof dat in ieders hart een godsvonk zit dat jouw wezenlijke zelf en eeuwig is. Dat deel ontwikkel je door op aarde je lessen te leren." Uiteindelijk bouwde het paar een eigen pand aan de Kruisboog 26. ,,Vooral het dakterras waar we buitenlessen gaven, vond men speciaal. Men voelde zich één met de elementen, het ademt lekkerder en alleen mensen die in luchtballonnen overvliegen zagen ons", lacht Tina. Het paar werkte zes dagen in de week en begeleidde 28 groepen. Hun huidige mailbestand telt 400 leden en aan de hand van oude e-mails nog 700 oud leden. ,,Het moeten er meer zijn, want vroeger bestond e-mail niet." Van 600 baby's hebben de moeders bij Amadorra een zwangerschapscursussen gevolgd.

Het werd tijd om onze droom te volgenVERKOCHT ,,Tot we beseften dat we niet nog tien jaar door wilden gaan. Het werd tijd om onze droom te volgen." Amadorra blijft maar verhuist naar Laren (Gelderland) en wordt een groepsaccommodatie voor maximaal 15 personen." Tina droomt sinds 1990 van deze plek om te resetten door rust en ontspanning. ,,Wij willen sparren met mensen, een klankbord zijn, een spiegel voorhouden." Zij willen yogaweekenden en –midweken organiseren en ruimten verhuren waarbij mediteren, wandelen en yogalessen de hoofdactiviteiten zijn.

CORONA De huidige coronacrisis had geen invloed op de sluiting van Amadorra in Houten. ,,Wel missen we ons afscheidsfeest. Dat vieren we te zijner tijd in Laren." Toch raakt corona Tina wel. ,,Het huwelijk van onze dochter Jantien kan niet doorgaan. Dat vind ik erg. Jantien en haar verloofde zijn basisartsen en werken zich een slag in de rondte. Door hen komt corona wel dichterbij."

VERHUIZING Vanaf 20 mei gaan ze de in 1910 gebouwde boerderij in Laren opknappen. Er is veel achterstallig onderhoud. Door de crisis zijn voorbereidingen moeilijker te plannen. Die stress vangt het echtpaar op door dagelijks te wandelen. ,,Zo houden we ons hoofd koel. Zie het als een rivier: tegen de stroom in zwemmen of sneller willen gaan, geeft stress. Als je besluit mee te drijven op de stroom, ervaar je rust." Tot de verhuizing ruimt Tina het huidige huis in het Oude Dorp op. ,,Laatst brachten we acht dozen boeken naar Schalkwijk voor een boekeninzameling voor Amnesty International." Wat betreft Houten is Tina duidelijk. ,,Hier was mijn plek. Met de groei van Houten groeide ons bedrijf. We zijn dankbaar voor dat vertrouwen in ons." Tina mist wel het ons-kent-ons gevoel en de harmonie bij een praatje in de winkel. Ze ervaart gejaagdheid. Daarbij hebben de kinderen geen enkele binding meer met Houten. ,,We maakten hier mooie herinneringen. Iets mooiers wacht. Het plaatje is gewoonweg rond."

door Irene van Valen