Van de blogs zegt Willem: ,,Die zijn net zo interessant als de recepten zelf en maken dit boek persoonlijk. Het zijn verhalen uit mijn jeugd, over mijn familie en vertelt over reizen die ik maakte met mijn vriendin Hannie.” Als grafisch vormgevers werkten zij samen in de uitstraling van dit boek. Voor de vormgeving liet Willem zich inspireren door de boeken van Leo Blokhuis. ,,Het staat vol tekst en foto’s, wat voor sommigen misschien druk is, maar over het algemeen krijg ik leuke reacties.” Het boek oogt niet direct als een kookboek.

BLOGS Zes jaar geleden startte Willem met het schrijven van grappige kookblogs. Het zijn er inmiddels een kleine 50. Op aanraden van een vriend bundelde hij dit jaar de leukste 25 blogs. Hij verdeelde ze in voor-, hoofd- en nagerechten. ,,Ik ben niet zo’n fan van nagerechten, omdat de ingrediënten en hoeveelheden heel nauw komen. Met koken kan ik op gevoel iets toevoegen of weglaten en zo de gerechten mijn eigen twist geven.” 

OORSPRONG Meestal ontstond een blog na het maken van een recept. Een enkele keer verliep dat andersom, zoals het verhaal over twintig blinde vinken: Willem was op safari en ontmoette daarbij twintig blinde en slechtziende Belgen die naar de zonsondergang gingen kijken. Zijn verbazing daarover beschrijft hij bij het recept van wildragout. Uit Afrika deelt hij niet veel gerechten. Wel vinden meerdere gerechten hun oorsprong in Zuidoost-Azië, waar hij tijdens verschillende vakantiereizen kookcursussen of -workshops volgde met Hannie. ,,De Aziatische keuken is redelijk eenvoudig. Roerbakken komt er veel voor.” Ook in eigen land en onder andere in Italië volgde het stel kookworkshops.

VERLEDEN Willem stond al jong in de keuken. ,,Mijn vader overleed op jonge leeftijd en liet mijn moeder en drie kinderen achter. Ik was dertien en mijn zussen tien en zes jaar oud. Omdat mijn moeder moest werken, verdeelde zij de taken in huis. Ik moest koken. Dat vond ik niet erg, want ik kon er mijn ei in kwijt.” Naast liefde voor koken heeft Willem een rijke fantasie. Als kind tekende en schreef hij graag opstellen, gedichten en liedjes en deed mee aan gedichten- en tekenwedstrijden. Hij volgde lessen algemene muzikale vorming op de muziekschool en leerde daarna viool spelen. ,,Dat was niet echt hip, maar een vriendinnetje deed het en daarom ik ook.” Hij schopte het bijna tot het conservatorium, maar miste het echte talent en kreeg meer interesse voor popmuziek. Naast het kopen van muziek gerelateerde bladen kocht hij veel vinylplaten. Muziek luisteren en liedjes schrijven lag hem na aan het hart tot hij kijkend naar platenhoezen bedacht dat hij die graag zou leren ontwerpen.

GELAND Daarom koos Willem na zijn middelbare school en militaire dienstplicht voor de Kunstacademie in Rotterdam. Hij vond via een stageplek zijn eerste baan bij een reclamebureau. Het was de start van een aantal verschillende bureaus en steeds grotere bedrijven. ,,Het mooie van het grafische vak is dat ik iedere dag iets nieuws creëer. Ik leg daarbij de lat altijd hoog. Ik won wat prijzen, wat telt in dit vak. Daar waar ik werk vond, werkte ik hard.” Willem bouwde een mooie portfolio op en vond steeds werk. Hij nam freelance werk aan en ontwierp beeld- en tekstmateriaal van bestaande en soms verzonnen campagnes om dat te delen op social media en LinkedIn. Daarmee liet hij zichzelf zien. Nu heeft hij zijn weg gevonden met een aantal mooie klanten. Hij werkt onder andere voor het grootste groente verwerkend bedrijf van Europa, waarvoor hij alle interne communicatie en social media posts verzorgt. 

BESTELLEN Het kookboek OmeWillemBlogt ontstond in een periode dat Willem zoekende was naar wie hij was, wat hij kon en wat hij wilde met de rest van zijn werkzame leven. Wilt u meer over hem lezen, zijn recepten proeven en luisteren met smaak? Stuur dan een mail naar willemvanrooijconcept@ziggo.nl. Na betaling van €19,95, exclusief verzendkosten is het boek van u.

door Irene van Valen

Dit Premium artikel wordt gratis met u gedeeld.