Marcel is 62 jaar geleden geboren in Utrecht en werkt sinds ruim 32 jaar als huisarts in Houten. ,,Via de opa van mijn oma van moeders kant, lagen hier al lijnen. Mijn oma was een Sturkenboom van de Houtense Wetering.” Marcel noemt zichzelf een gelukkig mens. Hij is getrouwd met Kiek. Zij hebben drie kinderen tussen de 32 en 28 jaar en twee kleinkinderen. Wat betreft zijn werk is Marcel duidelijk: ,,Ik heb nog steeds het leukste beroep van de wereld. Al jong wist ik dat ik dokter wilde worden. De vader van mijn beste vriend was huisarts, daardoor leerde ik dit beroep van dichtbij kennen.”

UITGELOOT Marcel werd twee keer uitgeloot voor de studie geneeskunde. Meestal kozen studenten dan voor de studie biologie, maar één ding wist Marcel: ik wil nooit bioloog worden. Daarom besloot hij economie te studeren, wat hem evengoed interessant leek. Na twee jaar had hij zijn bachelor op zak en werd alsnog ingeloot voor de studie geneeskunde. Ineens stond hij voor de keus: twee jaar doorgaan met de huidige studie of kiezen voor geneeskunde. Anderen raadden hem aan zijn economie studie af te maken en daarna geneeskunde te studeren, dan kon hij medisch directeur worden. ,,Ik wilde echter dokter worden om mensen te helpen en wisselde van studie. Het bleek werkelijk de studie van mijn hart.”

PRAKTIJK Marcel studeerde in Rotterdam en liep stage in de dorpspraktijk van dokter Vos. Hij was voor de Vinex uitgroei van Houten de enige huisarts in Houten. Na zijn afstuderen bleef Marcel samenwerken met dokter Vos tot deze ermee stopte in 1994. Marcel nam, samen met een collega, de praktijk over en besloot een praktijk aan huis te laten bouwen. Tot Medisch Centrum Dorp in 2008 de deuren opende en zijn praktijk daarheen verhuisde. ,,Het was beter vanuit medisch centra te werken, want Houten groeide en daarmee het aantal patiënten. Er werd steeds meer van ons verwacht, ook op organisatorisch gebied en in een centrum konden we makkelijker multidisciplinair samenwerken.”

THUIS Wat Marcel betreft is Houten een perfecte woonplaats. ,,Het ligt centraal in het land en is fiets- en kindvriendelijk. We hebben een zwembad, twee stations, verschillende sportclubs, zelfs Utrecht ligt op fietsafstand. Ik denk dat ik niet meer weg ga.” Wel begrijpt Marcel dat Houten voor jongeren minder interessant is. Zij missen onder andere het uitgaansleven. ,,Zij vertrekken, maar ik verwacht hen terug, want met het krijgen van kinderen is Houten weer een goede optie. Hier is het goed buitenspelen.”

HUISARTS Het mooiste van zijn werk als huisarts is de verscheidenheid van mensen en klachten. ,,Ik zie mensen van jong tot oud, met matige tot ernstige klachten, van tenen tot neuzen en alles ertussenin. Dat vind ik mooi.” In zijn ogen specialiseren specialisten zich steeds meer op een klein onderdeel van hun vak. Dat is goed voor de patiënt, maar altijd hetzelfde doen is voor Marcel geen uitdaging. Hij geniet ervan zijn patiënten persoonlijk te kennen. ,,Zo deed ik de bevalling van baby’s die nu zelf moeder of vader zijn geworden in mijn praktijk.”

VERANDERD Alleen nu even niet. De praktijk wordt beduidende minder druk bezocht. Patiënten denken dat de huisarts druk is met coronapatiënten of zijn bang het juist daar op te lopen. ,,Waar gebruikelijk 30 mensen per dag per huisarts de praktijk bezoeken, verlopen de meeste afspraken nu telefonisch of via beeldbellen. Alleen wanneer hulp echt noodzakelijk is, komen mensen naar de praktijk of doen wij een visite.”

GERUSTSTELLING Marcel vindt het prettig werken en verwacht dat in de toekomst meer vragen telefonisch, via beeldbellen of door foto’s op te sturen, beantwoord worden. Daarnaast zullen mensen misschien minder snel de huisarts bellen, omdat zij ontdekken dat bepaalde klachten vanzelf over gaan. Wat betreft corona stelt Marcel ons graag gerust: ,,Ik ken patiënten die positief getest zijn en nauwelijks ziek werden. Verreweg de meeste jonge mensen komen er met een paar dagen verkoudheid vanaf. Een klein aantal mensen wordt ernstig ziek, maar herstelt en het allerkleinste deel van de patiënten overlijdt. Zij vallen vrijwel altijd binnen de risicogroep en lijden aan andere aandoeningen.”

PSYCHISCHE KLACHTEN Door de huidige situatie ziet Marcel mensen onrustiger en angstiger worden. Zij slapen slechter en spanningen in huis lopen op, omdat men meer thuis is. Ouderen trekken zich terug. Die problemen zijn niet gemakkelijk op te lossen. Hoewel de laatste versoepelingen van de maatregelen wel weer wat lucht geven, kunnen mensen nog steeds het gevoel hebben de situatie niet in de hand te hebben. 

REGIE Daarom zegt Marcel: ,,Het is belangrijk dat mensen de regie terugpakken.” Dat begint met het opvolgen van de maatregelen van het RIVM en door goed voor je jezelf te zorgen. Eet gezond, zorg voor voldoende slaap, beweeg meer. Blijf niet alleen binnen, ga naar buiten en gebruik daarbij je verstand door drukke plekken te vermijden. ,,Bepaal hoe vaak je het nieuws wilt volgen; zorg ervoor dat je niet dol wordt van alle informatie. Het achtuurjournaal is voldoende.” Bij alles wat je daarbuiten volgt, zegt iedereen van alles. Zelfs mensen die geen verstand van corona hebben, verkondigen hun mening als waarheid. Het maakt onrustig.

STILSTAAN ,,Stel grenzen en gun jezelf rust. Sta iedere dag stil bij dingen waar je blij van wordt: het mooie weer, de ontluikende natuur, kinderen die buiten spelen en vergeet humor niet. Met humor stijg je boven de ernst van alles uit." Als laatste zegt Marcel: ,,Doe iets voor een ander. Breng een bloemetje bij die eenzame buurvrouw. Door een ander blij te maken, voel je jezelf ook beter.”

door Irene van Valen