Marleen werd 38 jaar gelden geboren in Eindhoven. Haar ouders verhuisden met hun drie kinderen naar Houten toen Marleen tweeënhalf jaar oud was. ,,Ik ben hier heerlijk buitenspelend opgegroeid.” Marleen heeft vijftien jaar buiten Houten gewoond om in 2014 terug te keren. Ze woont nu in Houten Castellum met haar man en drie kinderen. ,,Ik ben creatief en breed geïnteresseerd. Mijn man noemt me een fladderaar, want ik wil overal bij betrokken zijn.” Vorig jaar stond Marleen stil bij het aantal initiatieven waar ze bij betrokken is en telde twaalf post-its. ,,Twaalf organisaties is teveel om goed en met aandacht voor te gaan. Ik moest post-its elimineren.” Naast organisaties als de Houtense Cultuurtafel, Houtense Bijzaken, De Krachtfabriek, Omroep Houten, de PvdA en Wijkexpeditie Houten-Zuid zet Marleen zich graag persoonlijk in om in de buurt het woonplezier te vergroten. Zo werkt ze mee aan de aanleg van geveltuintjes. ,,Het is in Houten fijn en mooi wonen en er is veel mogelijk. Laten we samen van Houten de stad van onze dromen maken.”

OPLEIDINGEN Als jongere startte Marleen met de opleiding verpleegkunde, omdat ze van betekenis wilde zijn voor mensen. Ze stopte tussentijds, want wilde liever theatervormgeving studeren aan de kunstacademie. Ook die studie maakte ze niet af. Ze miste de intellectuele uitdaging, daarom besloot ze Nederlands te studeren. ,,Dat was een prachtige studie. Ik leerde er veel over onze taal en cultuur, en dat in de binnenstad van Utrecht.” Vervolgens gaf ze acht jaar Nederlands aan de bovenbouw van de havo en werkt nu als pr- en communicatiemedewerker op College de Heemlanden. ,,Omdat er altijd meer is waar ik aandacht aan wilde besteden, besloot ik de celebrantenopleiding aan de Universiteit voor Humanistiek te doen.” Dat is een verdiepende opleiding waarbij je leert om transitiemomenten in het leven professioneel te begeleiden en te vieren, zoals bij een huwelijk of bij sterfte.” Marleen rondde die opleiding vorig jaar af.

Ik wil ontzorgen, inspireren en uitdrukking geven aan wat verandering met mensen doet 

ONDERNEMING Afgelopen zomer zette Marleen haar eigen onderneming met de naam ‘Mijmer!’ op. ,,Ik wil mijn kracht gebruiken om de omgeving of ruimte voor anderen zo in te richten dat mensen zich thuis voelen en er tot hun recht komen. Ik wil ontzorgen, inspireren en uitdrukking geven aan wat verandering met mensen doet. Dan kunnen mensen momenten bewust beleven en vieren en worden het herinnering om te koesteren." Marleen wil mensen fijnproevers maken van hun eigen leven. Noem haar een ceremoniemaker en ontwerper van rituelen, zoals bij bruiloften of herdenkingen. Een voorbeeld is Wijkcentrum/Cultuurhuis Schoneveld. ,,In samenwerking met ‘van Houten&co’ gaf ik vorm aan de heropening van het gebouw.” Marleen onderzocht de onzekerheid die mensen ervoeren en hoe belangrijk het voortbestaan van het gebouw was, om daarna te vieren dat het gebouw bleef bestaan. Ze fotografeerde de voortgang van de renovatie en maakte van honderden foto’s een time-lapse. Ze vroeg de bouwvakkers om ceremonieel een steiger af te breken. Zo ontstond een bijzondere ceremonie met aandacht voor de ruimte en gevoelens van mensen en mooie herinneringen als gevolg.

CORONA Juist tijdens de huidige crisis, waarin mensen houvast zoeken, ziet Marleen hoe zij rituelen kan organiseren waardoor mensen deze periode betekenis kunnen geven. Het is door dezelfde crisis dat het niet kan. ,,Mijn plan was om een half jaar hard te werken op de Heemlanden en me daarna meer te richten op Mijmer!." De scholen moesten echter sluiten, waardoor haar kinderen fulltime thuis zijn. Van maandag tot en met vrijdag zijn zij Marleens prioriteit. In het weekend werkt ze voor de Heemlanden. ,,Ik leef volgens een duidelijk ritme van ontbijt, schoolwerk, spelen en samen naar buiten gaan." Het stukje juf-zijn vindt ze fantastisch. Ze ziet haar huis als haar atelier, waar het leven vorm krijgt. ,,Ik maak graag dingen en creëer met plezier een plek waar ik troost ervaar en van waaruit ik mezelf durf uit te drukken.” Vanuit die basis verheugt Marleen zich er op om mensen te helpen bij het vieren van iets, ergens een plek aan te geven, gevoelens te erkennen en een stap te zetten naar de toekomst. Ze ziet een gelijkenis met jongeren van de Heemlanden. Zij die hun nek uitsteken en ideeën bedenken om de samenleving mooier te maken, geeft zij graag een podium.

Zij lopen voorop en tonen grote veerkracht. Zij zetten de schouders eronder en dragen de verantwoordelijkheid iets van iedere dag te maken. Dat vind ik bijzonder.

VEERKRACHT In de maatschappij ziet Marleen de herwaardering van professionals in de (mantel)zorg, scholen, winkels en bij andere vitale beroepsgroepen. ,,Zij lopen voorop en tonen grote veerkracht. Zij zetten de schouders eronder en dragen de verantwoordelijkheid iets van iedere dag te maken. Dat vind ik bijzonder.” Datzelfde ziet Marleen op de Heemlanden. Al voor de sluiting werkten medewerkers, jongeren en mensen thuis, samen aan het uitwerken van scenario’s. Twee dagen na de sluiting zetten haar collega’s zich onwijs hard in om de lessen digitaal te geven. Nu volgen 1500 leerlingen min of meer moeiteloos afstandsonderwijs. ,,Het merendeel van de leerlingen toont kracht om door te gaan, al wordt de herstart na de meivakantie voor iedereen pittig. We missen straks dierbare rituelen als het grootse examengala. Ik zet me graag in om een alternatief te bedenken. Zoals ook om de nieuwe stroom brugklassers welkom te heten.”

GEZEGEND Marleen ziet de zorgen van anderen. ,,Zorgen om kwetsbare familieleden en om financiën zijn reëel en raken mensen enorm.” Zelf voelt Marleen zich een gezegend mens. Zij redt het financieel voorlopig wel en heeft niet veel nodig. ,,Wel heb ik ruimte nodig om op mezelf te zijn. Ik noem het mijn parttime kloosterbestaan waarbij stilte genoeg kan zijn.” Marleen leest en klust graag. Ze vindt wel jammer dat ze haar fietsreis naar Rome moet uitstellen. ,,Ik zou samen met mijn vader op weg gaan. Dat doe ik dan maar volgende zomer. Nu ga ik naar huis, want ik ga mozaïeken.”