Pearl is de nakomer in een gezin van zes kinderen en woonde in Culemborg. Haar ouders scheidden toen zij nog geboren moest worden, waarna haar vader naar Suriname verhuisde. Haar moeder bleef achter met de zorg voor het gezin. ,,Ik ben heel beschermd opgevoed door mijn moeder, broers en zussen en vond die aandacht en liefde vooral prettig. Daartegenover zag ik hoe mijn moeder alles in haar eentje deed. Dat bewonder ik en dat maakt haar tot mijn grote voorbeeld. Zij was er altijd en zorgde voor eten op tafel. Omdat we op bijstandsniveau leefden, kochten we nooit nieuwe kleren en konden niet op vakantie. Ik schaamde me daarvoor. Gelukkig had ik wel schoolvrienden. De vrouwen uit de kerk, die wij 'tante' noemden, waren mijn moeders vangnet. Die zorg van anderen herken ik nu zelf vanuit mijn kerk. Ik weet dat met het versturen van een appje een bakje eten onderweg is, een klus wordt uitgevoerd en zo nodig mijn kinderen worden opgevangen. Die steun van kerkleden en mijn familie zijn een zegen voor me."

KINDERTIJD Door de muzikaliteit van haar moeder werd muziek onderdeel van het dagelijkse leven bij Pearl thuis. Haar broers waren al jong actief in de muziek en namen haar daarin mee. Twee van hen zaten in een boyband. Wanneer zij oefenden mocht Pearl, klein als ze was, luisteren of zelfs meedoen. ,,Hun discipline en het ontwikkelen van hun talenten waren voor mij een voorbeeld. Mijn zussen hadden geen ambities in de muziek." Na het HAVO koos Pearl voor een tussenjaar in Zeist en nam een voorproefje op een theateropleiding. Na audities aan het conservatorium in Tilburg, volgde ze daar de studie Muziektheater om eenmaal afgestudeerd te verhuizen naar Utrecht. In februari 2018 verhuisde ze naar Houten. ,,Het klinkt gek, maar ik had altijd al een crush op Houten. Het dorpse gevoel waarbij je altijd een bekende tegenkomt, de grasveldjes met huizen eromheen en de vele fietspaden geven me het gevoel van een vakantiedorp. Het is hier ontspannen wonen. Al heel lang had ik een beeld van zorgeloos rondrennende kinderen die veilig kunnen spelen en fietsen. Zo voelt het nog. Daarbij woon ik dicht bij familie en mijn werk. Ik wil hier niet meer weg.

KOSTWINNER Als moeder en kostwinner herken ik de uitdagingen die mijn moeder had. Ik werk twee tot drie dagen per week. Ik geef zangles bij jongerenstichting Shine in Kunsthuis Houten en dirigeer het 25 koppige koor 'Total Praise' in Theater Aan de Slinger. Mijn onregelmatige werk maakt het lastig. In december kan ik twintig optredens hebben en in januari drie. Opvang regelen voor de kinderen is daarmee in december een uitdaging naast het gevoel dat ik mijn kinderen voldoende aandacht wil geven. Mijn moederhart wil er altijd zijn voor hen, waar mijn portemonnee zegt: je moet geld verdienen. Soms voelt het alsof ik van twee kanten uit elkaar getrokken word. Het is een worsteling, maar omdat ik sinds mijn scheiding niet kan leunen op twee inkomens, moet ik wel werken."

Wat me het meest raakt, is de onzekerheid en het onbekende. Dat ik hierin niet alleen sta en we hier allemaal mee te maken hebben, houdt me op de been.

UITSTEL Pearl heeft hard gewerkt aan een nieuw album. Hiervoor zette ze een crowdfund op. ,,Tot het laatste moment was het spannend of ik het zou halen. Eind februari deed ik een laatste oproep in mijn kerk, de Lichtboog. Ik vroeg om een daad van vertrouwen en geloof in mij, waarna ik mijn einddoel haalde. Het album werd gemaakt en mijn Paastour Genade zou starten, tot van de een op de andere dag alles stilgelegd werd door corona. Dat was raar. Ik leefde toe naar de tour, daarmee bouwde de spanning op. We gingen uit van twee weken uitstel, wat verlengd is tot 1 juni. Daarmee viel de spanning weg. De tour wordt verplaatst naar het najaar. Wat me het meest raakt, is de onzekerheid en het onbekende. Dat ik hierin niet alleen sta en we hier allemaal mee te maken hebben, houdt me op de been. Ik besloot van dag tot dag te leven, daardoor blijf ik hoopvol. Ik geloof dat licht en stabiliteit komt, dat geeft rust. Eigenlijk geniet ik nu van de tijd die ik heb met de kinderen en het meespelen met hun duplo. Ik heb geen deadlines meer en kan me beter voorbereiden op de tour. Daarbij heb ik in mijn werk veel steun aan mijn manager, Laura Mukrab. Zij weet hoe mijn hoofd werkt en ziet hoeveel ballen ik in de lucht houd. Zij beheert mijn planning en herinnert me aan afspraken. Een vrouw als zij, met veel verstand van muziek, is enorm fijn." Door het wegvallen van kerkdiensten en daarmee een deel promotie voor haar album, is Pearl actiever op social media. ,,Ik wil een band scheppen met mijn volgers, want zij zoeken niet voor niets contact met mij."

BEMOEDIGEND De muziek die Pearl maakt is veelzijdig. Ze gebruik op haar albums verschillende stijlen en zingt een combinatie van vrolijke up tempo liedjes naast ingetogen rustige nummers met een thema als rode draad. Ze noemt zichzelf een hertaler. Ze schrijft op een bestaande melodie een nieuwe Nederlandstalige tekst of schrijft een Nederlandse bewerking die de kern van het originele nummer goed verwoord. ,,Een van mijn eigen nummers krijgt in deze onzekere periode extra betekenis voor mezelf. Dat is het nummer 'Het licht komt eraan'. Ik schreef het in 2016 en gaat over hoop in een tijd van verdriet, angst en pijn. Het is heel toepasselijk in de huidige onzekerheid en zelfs de dood dichtbij lijkt. Ik weet niet waar de onzichtbare vijand met de naam corona vandaan komt of hoe hij verdwijnt; maar er is hoop, dat geloof ik. Dat wil ik delen."

door Irene van Valen