Een aantal ouders van deze jong volwassenen ontmoetten elkaar bij kinderdagbesteding Reinaerde De Weteringhoek. Vijf jaar geleden ontdekten zij bij elkaar de zoektocht naar een mooie locatie voor hun kinderen. Deze jong volwassenen wonen nu nog thuis, maar met de tijd wordt dat te zwaar. Verenigd door dezelfde droom, ontstond het plan een stuk grond te zoeken in de buurt van Houten of Schalkwijk. ,,We zochten een plek waar onze kinderen naar hartenlust buiten kunnen rennen en herrie mogen maken. Zij gedijen het best bij buitenleven", legt Berna Hendriksen, een van de initiatiefnemers uit. Om te ontdekken hoe anderen hun droom ontvingen, maakten zij hun plannen bekend via de media, flyers en facebook en organiseerden een open dag. ,,Tot gemeente Houten bij ons kwam en via Hilde de Groot met een mooi voorstel kwam."

BUITENLEVEN Het plan is om drie woonhuizen te bouwen, met daarin acht studiootjes, een gezamenlijke woonkamer en keuken. Deze huizen worden aan elkaar verbonden en krijgen ieder een overkapping, waardoor buitenactiviteiten tijdens regen en bij aangename buitentemperaturen mogelijk blijven. Door veel buiten te zijn en lopend naar de dagbesteding te kunnen voelen de kinderen de seizoenen. ,,De omgeving met onder andere fruitboomgaarden is prachtig. Ons idee is te koken met de seizoenen, zoals het bakken van appel- en perentaarten en oogstfeesten te houden", legt Berna uit. Van ouders waarvan de kinderen in De Droom van Schalkwijk wonen, wordt betrokkenheid verwacht. Denk daarbij aan onderhoud van de tuin en het gebouw of hulp bij het organiseren van feesten.

FAMILIEHUIS Naast de drie woonhuizen komt een vrijstaand familiehuis met ruimte voor vieringen, zoals nationale feestdagen en carnaval. Ook kan er gezamenlijk gekookt worden. Daarnaast komen er twee hotelkamers in het familiehuis waar ouders of andere familieleden na inschrijving kunnen logeren. Zij zijn dan dichtbij hun kind als deze ziek is of als familie uit het buitenland op bezoek komt. ,,Dit concept hebben we nog nergens anders gezien."

Wij doen een beroep op de bereidheid van de omgeving om met ons samen te werken, wonen en leven.

WEDERKERIGHEID Naast het buitenleven is wederkerigheid een belangrijk punt binnen De Droom van Schalkwijk. De initiatiefnemers zien wederkerigheid als het cement van een samenleving. Daarbij gaat het om geven, ontvangen en weer teruggeven. ,,Wij doen een beroep op de bereidheid van de omgeving om met ons samen te werken, wonen en leven." Hoewel zij afhankelijk zijn van de gemeenschap om te starten en te blijven bestaan, willen de initiatiefnemers werken aan tweerichtingsverkeer. Zij willen zich naar vermogen inzetten en voortbouwen op de hartelijke relatie die zij nu al ervaren door bijvoorbeeld boodschappen te doen voor ouderen; oud papier op te halen; afval in de openbare ruimte op te ruimen en naast het organiseren van gezamenlijke sportactiviteiten de parkeerplaats te delen met de voetbalclub. De kinderboerderij die zij mogelijk maken, wordt toegankelijk gemaakt voor omwonenden. Daarnaast willen zij het dorp steunen door boodschappen te doen bij de lokale supermarkt; met de bewoners bij de lokale horeca te gaan uit eten en bieden extra werkgelegenheid voor personeel en vrijwilligers. Alles met als doel gelijkwaardig met elkaar samen te leven.

KLANKBORDGROEP ,,Wij willen de dagelijkse zorg en leiding uitbesteden aan een zorginstelling. Daarnaast zoeken we een financier voor de bouw. De bewoners betalen zelf de huur vanuit de Wajong en de zorg vanuit hun persoonsgebonden budget." Door de coronacrisis kon een geplande informatieve inloopavond niet doorgaan. Daarom word een klankbordgroep opgericht. Deze bespreekt adviezen en oplossingen die betrekking hebben op de bestemmingsplannen voor het perceel van de Droom van Schalkwijk. Daarnaast wordt het perceel van boerderij Hogendoorn besproken, want zij gaan ook verhuizen. Het huidige bestemmingsplan moet worden gewijzigd voordat er gebouwd mag worden. In de klankbordgroep nemen nu omwonenden en geïnteresseerden plaats en zijn op die manier betrokken bij het hele proces. Er is nog plaats voor twee leden, die in de omgeving van het project wonen. Bent u geïnteresseerd in een plaats in de klankbordgroep, stuur dan een email naar dedroomvanschalkwijk@gmail.com onder vermelding van 'deelname stuurgroep Schalkwijk' en denk mee over de Droom van Schalkwijk. ,,We hopen deze te realiseren over twee of drie jaar."

door Irene van Valen