Anja Voskuilen heeft een camping aan de Werkhovenseweg in Odijk, de Princenhof. ,,Normaal gesproken staat de camping vol met Hemelvaart en Pinksteren. Ik bied altijd een arrangement, vanaf de dag voor Hemelvaart tot na Pinksteren. Nu staan er vijf caravans en boeken mensen een paar dagen met de camper.”

GEEN PERSONEEL Op de Princenhof komen vooral ouderen. Het is een rustige camping. ,,Veel vaste gasten komen nu niet, ze vallen in de risicogroep en durven niet allemaal. Er komen nu wel weer boekingen binnen.” Anja heeft geen personeel en haar man heeft zijn eigen boerenbedrijf en een baan buitenshuis. Daardoor is de financiële klap op te vangen. ,,We gaan zeker veel inkomsten missen, maar we zijn al 25 jaar bezig en eten nog een boterham. We hopen vanaf 1 juli te knallen.”    

De situatie is anders voor Edy Jansen - van Zijl en haar man Michel Jansen. Zij zijn samen eigenaar van Buitengoed de Boomgaard, de camping aan de Parallelweg in Bunnik. Ze hebben geen andere inkomstenbronnen en hebben personeel. Normaal gesproken werken ook veel vakantiekrachten bij de camping. 

De schrik zat er dan ook goed in toen Rutte tijdens een van de persconferenties, bijna tussen neus en lippen door, zei dat de sanitairgebouwen op campings dicht moesten. Dat betekende dat alleen gasten met hun eigen sanitaire voorzieningen, zoals campers en caravans, konden komen. Edy: ,,Er kwam alleen een aantal seizoensgasten, die hier een vaste plek hebben.” Toch is dit een flinke klap voor het bedrijf. ,,De camping heeft in al die jaren nog nooit zo leeg gestaan met Pasen en Hemelvaart. We waren helemaal volgeboekt met Pasen.”

UITSTEL AANGEVRAAGD Ook de meeste feesten die georganiseerd zouden worden op de camping, zijn geannuleerd. Voor veel vaste lasten heeft het ondernemersechtpaar uitstel moeten aanvragen en ze hebben bij de overheid aangeklopt voor financiële hulp. ,,Er komen nu wel weer reserveringen binnen, maar daarmee vullen we nooit het gat van het voorseizoen. Ook ben ik bang dat alle kerstevenementen ook niet door kunnen gaan. Behalve de kerstbomenverkoop.”  

Het is onpersoonlijk, dat past niet bij ons.

De manier van werken is nu anders. Edy en Michel hebben een app gelanceerd. ,,Die zouden we evengoed introduceren dit jaar, maar werd nu onmisbaar. Alles kan nu online. Haardhout bestellen, vuurschaal huren, vragen stellen.” De incheck kan volledig contactloos. ,,Vooraf geven gasten hun kenteken door en als ze aankomen gaat de slagboom voor ze open.” 

ONPERSOONLIJK Dat gaat soepel, maar is niet hoe Edy wil werken. ,,Het is onpersoonlijk, dat past niet bij ons. Veel gasten komen gelukkig toch even binnen bij de receptie, gewoon om even hallo te zeggen.” Het vaste personeel is druk met schilderen, reparaties en de dierenwei en speeltuin worden aangepakt, met minimale middelen. Zelf is Edy voornamelijk druk met het beantwoorden van mails met vragen. 

Die komen bijvoorbeeld van mensen met een tent, die toch graag willen komen. Zij zijn welkom, maar moeten zelf voor hun sanitaire voorziening zorgen. ,,Er zijn mensen die een porta potti (chemisch toilet) meenemen, die mogen ze hier wel legen. Ook zijn er mensen die een dixie laten bezorgen. Dat mag.” Ook opende deze week het snack-luik, in plaats van de snackbar, op de camping.  

VERBOUWING Er zitten op dit moment ook een paar gasten voor langere tijd op de camping. Zo zitten Elisah en Jessie sinds een week in een tent op de camping. ,,Ons huis in Utrecht wordt verbouwd en we hadden bedacht een paar maand op de camping te zitten. Dus toen ik hoorde dat de sanitaire voorzieningen dicht gingen, schrok ik wel.” Toch werd een oplossing bedacht. Het stel heeft een sanitairgebouw geheel tot hun eigen beschikking, ze zijn de enigen met de sleutel. Zo hebben ze toch privé sanitair. 

Zodra ik mijn laptop dichtklap, zit ik in de zon op vakantie.

Verder geniet Elisah flink. Met haar laptop in de voortuin zit ze te werken. ,,Zodra ik mijn laptop dichtklap, zit ik in de zon op vakantie. Het is hier heerlijk nu.” Datzelfde geldt voor Anna. Zij zit met haar vriend in een camper van haar schoonouders. ,,Wij waren op reis in Zuid Amerika toen corona uitbrak. Ons eigen huis hadden we verhuurd. We hebben eerst twee weken in quarantaine gezeten bij mijn schoonouders, toen zaten zij in de camper. Daarna hebben we het omgedraaid. Het bevalt eigenlijk heel goed. We zijn gelukkig gewend aan kamperen.”         

STARTKLAAR Joop en Marijke Mocking van camping 't Boomgaardje in Wijk bij Duurstede waren startklaar voor het zomerseizoen. Joop: „Onze camping is het hele jaar open. Maar juist in het voorjaar, als de bloesem bloeit, is het altijd al druk. Nu hadden we alleen een paar mensen op de camping die hun huis aan het verbouwen waren. De bezetting was tot nu toe minimaal. We merken wel dat mensen het zat zijn en er op uit willen en er komen nu wel weer reserveringen binnen. Maar ze moeten dan wel zelfvoorzienend zijn. Het zijn vooral de campers en grotere caravans die een toilet en douche hebben, die nu op de camping staan. Campinggasten die geen douche hebben, gaan douchen bij kennissen of familie in de buurt of gaan even naar huis.”

De bezoekers van 't Boomgaardje komen vooral voor de rust, het uitzicht en de vogels die je hoort fluiten. De camping, met nog enkele heel oude hoogstambomen, ademt rust uit. „We hadden iemand uit Den Haag eind maart die het hier zo schitterend vond dat hij meteen een maand bijboekte en ook nu weer terugkomt,” vertelt Joop. „Ik zit hier veiliger dan in Den Haag,” was zijn reactie. In het Hemelvaart weekend is de camping weer volgeboekt. „Niet zo vol als anders, want het moet wel verantwoord zijn. We gaan hier wel serieus mee om, al denken we dat het mogelijk moet zijn om ook het sanitairgebouw open te stellen. Bijvoorbeeld met vaste tijden voor het douchen per kampeervak. Laten we hopen dat snel alles weer open kan, de sfeer is nu toch anders.”

AFSPRAKEN De kampeerders krijgen bij aankomst een klein pakketje met drie fietsroutes. Joop geeft ze tips over de omgeving en de Wijkse horeca. „Nu is het even anders want er zijn geen terrasjes en restaurants open. Daarom hebben we afspraken gemaakt met de lokale pizzeria en met Paul Vernooy catering die barbecue pakketjes kan bezorgen. En een ijsje eten in de stad kan natuurlijk wel. Zo proberen wij ook de middenstand te helpen. We moeten er samen doorheen komen.” 

SVR verwacht dat van de 1200 kleine campings zo'n 40% het niet gaat redden

't Boomgaardje kan wel iets hebben, maar dat is lang niet overal zo. „Van de SVR, waarbij onze camping is aangesloten, hoorde ik dat de verwachting is dat van de 1200 kleine campings zo'n 40% het niet gaat redden.” De inkomsten die 't Boomgaardje de afgelopen maanden heeft moeten missen, komen niet terug. ,,In de zomer is het hier altijd vol, er kunnen dan geen extra gasten bij.”

CARAVAN Herbert en Anke de Bruin uit Abcoude genieten op de camping. „Vroeger kampeerden we met de tent, nu hebben we een mooie caravan en zijn we zelfvoorzienend.” In het verleden kwamen ze nog wel eens in Cothen. De omgeving doet ze denken aan hoe Abcoude vroeger was, lekker rustig. Ze hebben hier al een prachtige tocht gemaakt over de Utrechtse Heuvelrug. Herbert is slager en gaat volgend jaar met pensioen, Anke werkt in het onderwijs. Ze hebben zes kleinkinderen. Herbert: „Anke gaat ook regelmatig naar de camping met onze zes kleinkinderen. Allemaal tegelijk! Zij geniet daar enorm van.”

door Agnes Corbeij en Ali van Vemde

Agnes Corbeij
Foto: Agnes Corbeij
Camping de Boomgaard in Bunnik
Agnes Corbeij
Foto: Agnes Corbeij
Het Klokhuis, waar normaal feesten gegeven worden, staat er leeg bij
Agnes Corbeij
Foto: Agnes Corbeij
Camping de Boomgaard in Bunnik
Agnes Corbeij
Foto: Agnes Corbeij
De dierenweide wordt opgeknapt