Het RIVM brengt voor het eerst ook het aantal bij de GGD'en gemelde overleden COVID-19 patiënten in kaart. Dit is waarschijnlijk nog een (flinke) onderschatting van het totale aantal mensen dat sterft als gevolg van het virus. Niet alle mensen die in Nederland overlijden, zijn getest op COVID-19. Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is hoger", schreef het RIVM daar zelf vorige week al over.

Dit valt op aan de cijfers per gemeente:

- In de Kromme Rijnstreek zijn tot nu toe elf personen geregistreerd als overleden aan het coronavirus. Daarbij gaat het in Houten om 9 personen, in Wijk bij Duurstede om twee personen en in Bunnik om één persoon.

- In 41 gemeenten kwam, voor zover bekend, nog niemand te overlijden aan het coronavirus. Dit zijn vaak wat kleinere gemeenten, veelal in het noorden van het land.

- Relatief gezien ligt de (bekende) sterfte van coronapatiënten het hoogst in Boekel (Noord-Brabant): achttien doden, of 176 per honderdduizend inwoners. Ook in de Brabantse gemeenten Uden, Meierijstad, Bernheze en in het Limburgse Peel en Maas is het relatieve aantal doden erg hoog in vergelijking met andere regio's.

Kaart
Op onderstaande kaart zie je het aantal bekende (bij de GGD'en gemelde) overleden coronapatiënten, zowel in absolute aantallen als per honderdduizend inwoners. Als je op een gemeente klikt, zie je ook het aantal ziekenhuisopnames en het totale aantal (bekende) coronapatiënten. Niet van alle coronapatiënten is de woonplaats bekend.

Besmettingen en ziekenhuisopnamen

Het aantal geconstateerde besmettingen ligt voor Houten tot nu toe op 93, voor Wijk bij Duurstede op 24 en voor Bunnik op 20. Tot slot werden 22 personen uit Houten wegens coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis, acht uit Wijk bij Duurstede en zeven uit Bunnik.