Al weken liggen de winkels vol met koopwaar in rood-wit-blauw. Vooral de snoepafdeling doet het goed. Zakken met rood-witte-blauwe M&M’s, Reese’s-chocolate gekleurde wikkels, you name it..

Het is een dag met parades door de main streets. Veel vlagvertoon aan huizen en auto’s. En kom niet aan de Amerikaanse vlag. Gisteren droeg een jongen op het terras een t-shirt met de volgende tekst: ‘stomp my flag, I’ll stomb your ass’. De vlag mag je ook het hele jaar door gratis laten stomen. De dag wordt afgesloten met een enorm vuurwerk, de enige keer in het jaar. 

Het is ook het week dat de Amerikanen er massaal op uit trekken. Dit jaar gebeurt dat vooral met de RV, de camper, zoals die hier genoemd worden. Vanmorgen was er op de televisie een camperverhuurbedrijf, dat meldde dat de verhuur van campers met 1600% was toegenomen ten opzichte van vorig jaar. In een land waar de corona besmettingen explosief stijgen nemen de mensen het zekere voor het onzekere en reizen met hun eigen sanitaire voorziening door het platteland. Dit jaar geen kampeervakantie met de tent of overvol hotel.

Wij vieren de 4th of July dit keer veilig thuis. Geen mensenmassa voor ons. Het dragen van mondmaskers wordt hier lang niet door iedereen strikt toegepast. Net zomin als het social-distancing, het 1,5 meter afstand houden. Wij houden de barbecue met ons vijven in onze veilige achtertuin. Zonder mondmaskers en met vuurwerk. Zolang we geen Koningsdag hebben voldoet dit ook. Happy 4th!

Mirjam Sterk