Door de coronamaatregelen is een traditionele Nieuwjaarsduik onmogelijk. Daarom kwam Unox met ingeblikt zeewater, zodat mensen thuis mee kunnen doen. Deze actie blijkt populair te zijn. De 25.000 soepblikken waren in één dag op. De website, waarop staat hoe je alsnog je eigen thuisduik kunt organiseren, werd honderdduizenden keren bezocht, zo meldt de organisatie van de nationale Nieuwjaarsduik.

VIRTUELE THUISDUIK In Houten organiseren Eric de Groot, Erik Akkerman en Evert de Graaf de Nieuwjaarsduik in de Rietplas. Zij kwamen met het idee van de ‘virtuele thuisduik’. Hier doen 25 mensen aan mee. De thuisduik wordt uitgezonden door Omroep Houten. Die 25 mensen zijn straks op beeld te zien, maar er zijn veel meer mensen die op 1 januari een blik koud water over hun eigen hoofd gooien.

Marlé Janssen is één van hen. Zij deed zes keer mee aan de nieuwjaarsduik. Ze woont naast Evert de Graaf, de organisator van de Nieuwjaarsduik in Houten. Marlé: ,,Ik ben er destijds ingeluisd door Evert. Ik ben jarig op 31 december en ik kreeg van hem een startbewijs voor de Nieuwjaarsduik in de Rietplas. Ik ben een ongelofelijke koukleum, dus mijn man zei meteen dat ik dat nooit zou doen.”

ZOOI Toch zette Marlé zich eroverheen. ,,Ik heb tot vlak voor de duik zelf zitten twijfelen. Het was een heel koud jaar, waarin het ijs op de Rietplas weggezaagd moest worden om ruimte te maken voor de duik. Toch besloot ik het wel te doen, mijn zoons deden ook mee. Er was dat jaar wel het een en ander gebeurd en ik besloot alle zooi van me af te gooien in de Rietplas.” 

Met die beslissing is Marlé nog altijd erg blij. ,,Het was een overwinning op mezelf. Als ik dit overleef, wat kan mij dan gebeuren? Erger dan toen is het ook nooit geworden. Ik laat nu elk jaar de zooi van dat jaar achter in de Rietplas.” Voor Marlé is de Nieuwjaarsduik daarmee een belangrijke traditie geworden. ,,Het is ook de kortste nieuwjaarsreceptie, na de duik is iedereen meteen weg. Toch is het heel gezellig.”


Het zeer gewilde Unox-blik met zeewater - Evert de Graaf

DAKTERRAS Dit jaar doet Marlé ook mee met het blik zeewater op haar dakterras. ,,Mijn zoons zijn inmiddels afgehaakt, maar we delen ons dakterras met Evert, dus wij zullen daar allebei wel staan met dat blik boven ons hoofd.” Of die liter zeewater genoeg is om alle ellende van 2020 van zich af te laten glijden, daar maakt Marlé zich geen zorgen over. ,,Ondanks corona was 2020 voor mij best een goed jaar. Dus ik denk dat het genoeg is. En volgend jaar gaan we hopelijk gewoon de Rietplas weer in.”   

Ook Max Wout doet al jaren mee. ,,Het wordt de dertiende keer dit jaar.”Max vind het altijd een leuke happening en ging wel eens kijken. Uiteindelijk werd hij enthousiast gemaakt om zelf mee te doen. ,,Ik heb uiteindelijk zelf ook veel familieleden en vrienden overgehaald om mee te doen.” Max vindt vooral de gezelligheid belangrijk. ,,Het is een ludieke manier om het nieuwe jaar te beginnen. Er is ook altijd erwtensoep en chocomelk en soms sterke drank en we wensen elkaar uiteraard het beste voor het nieuwe jaar. Zo gaan we met letterlijk frisse moed het nieuwe jaar in.” 


Max Wout (midden vooraan met blauwe muts) tijdens de Nieuwjaarsduik in 2016. - Archief Max Wout

WAK HAKKEN Er moet wel heel wat gebeuren, wil de Nieuwjaarsduik in Houten niet doorgaan. Max: ,,Ik kan me nog goed herinneren dat er een keer veel ijs lag. Overal in de regio werd de duik afgelast, maar in Houten ging het gewoon door. De brandweer werd ingeschakeld om een wak te hakken en de splinters ijs op het strandje werden weggebrand zodat de deelnemers zich niet zouden snijden.”

Dus ook dit jaar gaat de duik gewoon door. Max: ,,Ook corona houdt ons niet tegen. Het is een manier om te zeggen dat we ons niet laten kisten.” Max staat op 1 januari om 12.00 uur in de tuin met een blik zeewater uit de koelkast boven zijn hoofd. Dit zal live te volgen zijn, net als bij 24 andere deelnemers van de virtuele thuisduik. ,,Mijn vrouw of een van de kinderen zal het opnemen.”

door Agnes Corbeij

Nieuwjaarsduik Houten
Foto: Nieuwjaarsduik Houten
Nieuwjaarsduik Houten januari 2020