Dat blijkt uit politiecijfers die het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) heeft gepubliceerd. Volgens het LIV worden er in Nederland dit jaar tot nu toe vooral minder personenauto’s en scooters gestolen. Wel stijgt het aantal diefstallen van bedrijfswagens, motoren en aanhangers. 

DALING IN KROMMERIJNSTREEK Ook in de Krommerijnstreek was een lichte daling te zien van het aantal gestolen voertuigen. Dat past ook in het beeld van politie-eenheid Midden-Nederland als geheel, waar in 2019 nog 185 voertuigen als gestolen werden gemeld, terwijl dat aantal dit jaar daalde tot 183.

In Houten werden in het eerste halfjaar van 2020 negentien voertuigen gestolen, waarvan er zes werden teruggevonden. Vorig jaar ging dat nog om 22 gestolen voertuigen en daarvan werden er dertien teruggevonden. Opvallend was dat het in Houten in meer dan de helft van de gevallen om gestolen scooters en brommers ging, namelijk tien stuks. In 2019 was dat zelfs nog een stukje erger. Toen waren vijftien van de 22 gestolen voertuigen brommers of scooters.  Verder werden dit eerste half jaar in Houten nog twee personenauto’s, vier lichte bedrijfswagens, twee motors en een aanhanger/oplegger/caravan gestolen. 

In Wijk bij Duurstede bleef het aantal voertuigdiefstallen ten opzichte van vorig jaar gelijk: drie, waarvan er in beide jaren één teruggevonden werd. Dit jaar betrof het de diefstal van één personenwagen, een lichte bedrijfswagen en een scooter of brommer. 

Bunnik lijkt niet zo’n aantrekkelijke gemeente voor voertuigdieven. Evenals het eerste half jaar van 2019 werd in het eerste half jaar van 2020 slechts één aanhanger/oplegger/caravan gestolen en geen enkele scooter, wagen of motor.

Dit valt verder op in de landelijke cijfers:

  • In bijna elke gemeente vond tot dusver wel een voertuigdiefstal plaats. In slechts elf (kleine) gemeenten werd er dit jaar nog geen voertuig ontvreemd. 
  • Zowel absoluut als relatief werden de meeste voertuigen gestolen in Amsterdam: 1.516 in totaal, meer dan 17 gestolen voertuigen per tienduizend inwoners. Ook in buurgemeente Diemen is het relatief vaak raak, net als in Rijswijk, Den Haag en Rotterdam
  • Ook een aantal zuidelijke gemeenten vallen op. Eindhoven staat hoog op de lijst, net als de Limburgse gemeenten Brunssum, Beek en Maastricht

TERUGGEVONDEN Een derde van de voertuigen die dit jaar gestolen zijn in Nederland, is ondertussen weer teruggevonden. In zo’n zestig procent van de gevallen gebeurde dat binnen een week. Motoren worden een stuk minder vaak teruggevonden dan auto’s. Een op de vijf motoren komt uiteindelijk weer bij de eigenaar terecht, bij personenauto’s is dat bijna veertig procent.

Over de cijfers

Op onderstaande kaart zie je het volgende terug: voor iedere gemeente is het absolute aantal gestolen voertuigen in het eerste halfjaar van 2020 geteld. Dit cijfer is vervolgens afgezet tegen het aantal inwoners, waarmee we het aantal gestolen voertuigen per 10 duizend inwoners hebben berekend. 

Klik op de kaart op een gemeente om meer specifieke cijfers te bekijken. Zo kan je zien hoeveel van de gestolen voertuigen weer zijn teruggevonden en zie je een uitsplitsing van het type voertuig (bijv. personenauto, scooter, bromfiets).


De cijfers zijn verzameld door het Landelijk Informatiecentrum voertuigcriminaliteit (LIV). Het Informatiecentrum baseert zich op gegevens van de politie en de RDW en deze gegevens hebben betrekking op de locatie waar het voertuig is gestolen. 

Louis van Oort