Sasja in een poncho van Elias Rumelis
Sasja in een poncho van Elias Rumelis Dagmar Lap

Every step you take

8 februari 2023 om 12:11 Zakelijk

“Every move you make
Every step you take
I’ll be watching you”

Jaren 80 hits spelen we vaak in onze winkel. En deze van The Police draai ik altijd nog een tandje harder. Ik heb fijne herinneringen aan die tijd. Er staat een dame in de paskamer. ,,Brrr. Ik krijg nog altijd de koude rillingen als ik dat liedje hoor” zegt ze.

Ze vertelt dat ze in die tijd gestalkt werd door haar ex-man. En dat hij briefjes en kaarten in haar brievenbus stopte met stukjes tekst uit dit liedje. ,,Het is lang geleden hoor. Maar dat liedje brengt me vaak weer terug in die tijd.” ,,Deed de politie niets” vraag ik? ,,Nee helaas” is haar antwoord. ,,Hij deed ons namelijk niet echt wat. Maar stond urenlang op de parkeerplaats voor mijn huis. Of op het schoolplein. Volgde me in de supermarkt. Echt krankzinnig!” Ze wil haar verhaal toch nog even kwijt. Ze was een stuk jonger dan hij toen ze hem ontmoette. Nooit echt verliefd, maar hij deed enorm zijn best. Ze was al jong uit huis en op zoek naar stabiliteit, veiligheid en rust en dacht dat bij hem te vinden. Ze kregen een kind en hij werd steeds dominanter, veeleisender. Ze mocht niet werken waar ze wilde, haar vrienden trokken zich terug. Hij maakte haar steeds meer afhankelijk. Ze kochten een huis maar dat kwam nooit op haar naam. Ze leverde iedere maand haar salaris in. Ik luister en ondertussen passen we kleding. Het is geen prettig verhaal. Gelukkig zijn we met zijn tweeën. Ik maak een kopje thee. Het is weliswaar lang geleden, maar ze heeft er nog steeds last van. ,,Hoe gaat het nu met je?” vraag ik. ,,Goed. Ik ben er uiteindelijk sterker uitgekomen. Maar hij heeft me een nare tijd bezorgd”, zegt ze. ,,Gelukkig, dat je de moed hebt gehad om weg te gaan zeg ik. Daar heb je kracht voor nodig en dat heb je maar mooi gedaan.” Ze lacht en laat haar spierballen zien. ,,Weet je wat ik nog het ergste vond?” vraagt ze. Ondertussen begin ik haar broek af te spelden. We hebben geen naaister meer, maar wel zo handig als ze de broek zo kan inleveren bij het naaiatelier. ,,Nou, dat ik bijna aan mezelf ging twijfelen. Hij vertelde de hele wereld dat ik mentaal niet in orde was. Ik heb uiteindelijk de huisarts een verklaring laten schrijven dat er niks mis met me was. Hij verzon allemaal verhalen, daar was hij goed in. Zelfs de school trapte erin. Huilend verliet hij daar het schoolplein. Iedereen vond hem zielig en keek mij erop aan. Ik was machteloos”, vertelt ze.  ,,Wat erg voor jou en ook voor jullie kind” zeg ik. ,,Gelukkig hadden we een heel goed kinderdagverblijf. En die hadden op enig moment in de gaten dat zijn verhalen niet klopte. Toen gingen de vlaggen op rood en kwam er beweging. Zij informeerden de school over hun bevindingen. Die schakelden de politie in als hij te lang op het schoolplein stond. Het was nog even heel heftig. Denk aan banden met spijkers en dat soort flauwe zaken. ,,Het zou mooi zijn als je op enig moment met andere oren naar de tekst kunt luisteren” zeg ik. Ze knikt en geeft me een kneepje in mijn arm. ,,Dank dat je wilde luisteren.” ,,Dank dat je je verhaal aan mij kwijt wilde” zeg ik. ,,Mag ik erover schrijven in ‘t Groentje?” Ja, dat mag. Misschien helpt het iemand die in zo’n situatie zit om door te kunnen zetten. 

Een paskamer vol verhalen. Dat je iedere week zo’n pagina kunt vullen, zeggen dames vaak tegen me. Er zijn zoveel verhalen. Treurige verhalen, grappige verhalen, leerzame verhalen. En ze moeten verteld worden. Want verhalen zijn brandstof voor ons brein. Het zorgt ervoor dat we elkaar beter begrijpen.

Op de grote foto draag ik een boyfriendjeans en geweldige poncho van Elias Rumelis met daaronder een leuk haaktruitje van Red Button. Linksonder draagt Elisa een pak in Royal blue van Nikkie. Het bijpassende tasje is bijna een portemonnee vermomd als tasje. Zoveel vakjes! Rechtsonder draag ik een soepelvallende broek van &CoWoman met een elastische tailleband en blouse met wijde mouwen. De print van blouse en broek gaan perfect met elkaar. Maat XS tot en met 3XL. &CoWoman is heel geschikt voor vollere vrouwen. Er hangt nog wat sale in onze winkel die mooi combineert met de nieuwe collectie. Een beetje nieuw en een beetje sale. Voor ieder budget wat. Vraag ons gerust om even mee te kijken. Wij weten precies wat en waar alles hangt. Het wordt weer kouder en er zijn nog wat mutsen en sjaals! Alle zwarte broeken van Corel zijn €50,-

Ik hoop u weer te zien en wens u een gezellige week.

Sasja (55) heeft een kledingwinkel op het Oude Dorp van Houten en beschrijft hier haar belevenissen in de winkel en soms daarbuiten.

Elisa in een damespak van Nikkie
Sasja in een combinatie van &CoWoman
Afbeelding
advertentie
advertentie