Jim (helemaal links) in actie.
Jim (helemaal links) in actie. Anita Amelink

Houtense Rugbyspeler naar EK Rugby

4 november 2022 om 12:51 Sport

HOUTEN Het Houtense rugby-talent Jim van den Bos (17 jaar) is definitief geselecteerd voor Jong Oranje. In 2023 wordt, in een nog nader te bepalen land, het Europees Kampioenschap Rugby voor jongeren (U18) gehouden. Aan dit EK nemen acht landen deel exclusief de zes toplanden mee, zoals bijvoorbeeld Wales en Frankrijk. 

,,Georgië is toch wel de favoriet, maar Nederland maakt ook een goede kans om dit EK te winnen. Het is dus eigenlijk het EK voor B-landen, we zitten als Nederland net onder de toplanden.” Een rugbyteam bestaat uit vijftien spelers en acht wisselspelers. De positie van Jim is hooker. ,,Mijn grote idool is de Nieuw-Zeelander en hooker Sean Fitzpatrick.”

De voorbereidingen voor dit EK zijn al in volle gang. Naast de reguliere trainingen worden er ook trainingskampen georganiseerd. Het eerste trainingskamp vond plaats in Llandovery in Wales, een van de rugbymekka`s van de wereld. ,,Ik geniet elke keer weer wanneer ik aan het rugbyen ben. Ik moet soms ook veel leuke dingen afzeggen omdat ik moet rugbyen. Dat vind ik wel jammer, maar dat is nou eenmaal zo als je de top wilt bereiken. Je moet er soms leuke andere dingen voor opgeven.” 

Daarnaast is er ook aandacht voor de teamvorming en het versterken van de persoonlijke competenties. ,,Het versterken van je competenties zoals discipline en doorzetten is iets waar ik op school en later op mijn werk veel aan kan hebben. Ik ben op dit moment nog student en heb lange schooldagen en heb daardoor weinig tijd om naast het rugbyen veel privé te doen en nog te werken

CROWDFUNDING VOOR KOSTEN TRAININGSKAMP

De trainingskampen worden in het buitenland gehouden, omdat daar de faciliteiten vaak beter zijn dan in Nederland. ,,In het trainingskamp spelen we drie wedstrijden in korte tijd, net zoals op het EK.” Om deze trainingskampen te kunnen betalen is Jim samen met zijn team een crowdfunding actie gestart. ,,We hebben allemaal onze eigen video gemaakt en die hebben we op onze socials gezet. Daarnaast geven we een interview op de NPO radio en op Houten FM. We hebben meer dan 150.000 euro nodig om de trainingskampen, reiskosten, kleding en voeding te betalen.” De rugbybond heeft niet zoveel leden en sponsors als bijvoorbeeld de KNVB en beschikt daarom niet over veel geld. ,,Ik wil graag met mijn team Europees kampioen worden, de trainingskampen zijn echt noodzakelijk om deze ambities te waar te kunnen maken.”

Jim is al op 6-jarige leeftijd in Nieuwegein bij Rugby Club Nieuwegein (RCN) begonnen met zijn rugbycarrière. Daarna stapte hij over naar de Utrechtse Rugby Club (URC), waarmee hij in 2022 landskampioen van Rugby Sevens werd en tweede bij de reguliere competitie. “Als ik later ga afbouwen kan ik Houten misschien helpen om een Houtense rugbyclub van de grond te krijgen.”

https://yvgtf.nl/talentboek/help-ons-op-weg-naar-het-ek-rugby-2023

advertentie
advertentie