De kleding in de clubkleuren van De Doordraaiers is gesponsord door SVEA Finans en de Koffiefiets en is  uitgezocht door Diana.
De kleding in de clubkleuren van De Doordraaiers is gesponsord door SVEA Finans en de Koffiefiets en is uitgezocht door Diana. Erik van der Linden

,,Wij draaien al 50 jaar door"

9 april 2019 om 11:20 Sport

HOUTEN Tennisvereniging De Doordraaiers vierde onlangs haar 50-jarig bestaan. Vier prominente leden blikken (een beetje) terug, gaan in op de uitdagingen binnen de tennissport en vertellen wat de club zo bijzonder maakt. Huidige voorzitter is Herman Kraaij en hij merkt als eerste op: ,,Sinds we 50 jaar bestaan heten we officieel De Doordraaiers Tennis- en Padel vereniging. Padel is een groeiende sport en we hebben daarom twee padelbanen aangelegd op ons park."

Richard Thoolen

TENNISSPORT Het aanleggen van de padelbanen is een geslaagde poging om het ledental enigszins op peil te houden. Kraaij constateert dat tennis een teruglopende sport is. Daarvoor ziet hij meerdere oorzaken. Kraaij:,,Ten eerste zijn er te weinig succesvolle Nederlandse tennissers op het wereldtoneel. Toen Richard Krajicek in 1996 Wimbledon won, zagen wij een grote toeloop in leden. Ten tweede is het aanbod in aantal sporten toegenomen en we vissen als het ware met zijn allen in dezelfde vijver. En ten derde willen mensen steeds minder tijd besteden aan het sporten. Vroeger bracht men vaak een hele dag op het tennispark door, maar dat kunnen met name werkende, drukbezette mensen niet meer opbrengen. Er wordt op hoog niveau nagedacht over hoe wedstrijden sneller kunnen verlopen. We zien daardoor dat de tennissport in beweging is en er nieuwe regels bedacht worden. De supertiebreak is daar een voorbeeld van."


PADEL Kraaij ziet dat padel in opkomst is en zich mag verheugen in een toenemend aantal beoefenaars. Kraaij:,,We zetten daarom ook in op padel, maar blijven ook tennis promoten. Met de andere tennisverenigingen in Houten (Atalanta, TC Houten, 't Goy en SET) hebben we tweemaandelijks een vergadering over hoe we tennis in het algemeen in Houten op de kaart kunnen blijven zetten. Maar ook padel willen we promoten en daarvoor hebben we kunnen regelen dat de finales van de landelijke padel-competitie hier op 15 en 16 mei gespeeld zullen worden. Wie wil zien hoe padel op het hoogste niveau gespeeld wordt moet dan zeker komen kijken."

HISTORIE Het is duidelijk dat de mannen meer met de toekomst bezig zijn en niet zozeer terug kijken. Het is ook lastig om iemand te vinden die de gehele 50 jaar kan overzien. Wim Jacobs komt daar echter dicht bij in de buurt. Jacobs:,,Ik ben in 1975 begonnen met tennis en nu dus zo'n 44 jaar lid. Ik was niet bij de oprichting, maar weet wel waarom we De Doordraaiers heten. Dat komt omdat er aanvankelijk getennist werd in dezelfde veilinghal waar overdag fruit en groente geveild werd." Jacobs is een fenomeen op zichzelf en kan zich op seniore leeftijd (65) meten met veel jongere spelers. Hij komt uit in de 17+-competitie.,,Dat doe ik nu al 30 jaar. Soms vragen tegenstanders zich af wat die opa in het veld doet. Als opa ze dan een lesje geleerd heeft is dat soms wel wat moeilijk voor ze om te verteren."
De club beschikt over een archief waarin zich foto's, krantenartikelen en clubbladen bevinden. Het wordt er bij gehaald en even later worden er oude zwart-wit foto's getoond en herinneringen opgehaald.

JUBILEUM Ted Elbertse is de voorzitter van de jubileumcommissie en heeft in die hoedanigheid het vieren van het 50-jarig bestaan vormgegeven. Elbertse:,,Op padelgebied kwam het Nederlandse damesteam een demonstratiewedstrijd geven. Op tennisgebied hadden we ex-prof Sjeng Schalken die clinics kwam geven. Dat alles met hapjes en drankjes en 's avonds een leuke band.

SUCCES Het succes van De Doordraaiers rust volgens Kraaij op vijf pijlers: de competitie, de blaashal, de bar, de vele vrijwilligers en de sponsors. Kraaij:,,Het is uniek dat onze bar helemaal gerund wordt door vrijwilligers en dat er meer dan 100 vrijwilligers actief zijn binnen diverse commissies. Als vaste sponsor kunnen we altijd rekenen op restaurant De Engel. Twee voormalige eigenaren, Hennie en Hans Derks, doen hier nog het baanonderhoud en de keuken. Sinds kort hebben we SVEA Finans en de Koffiefiets er als sponsor bij gekregen. Erik van der Linden is werkzaam bij SVEA Finans en tennist succesvol in het 1e herenteam. Freek van Es is werkzaam bij de Koffiefiets, speelt in de selectie en is hier trainer padel."

Ted Elbertse, Erik van der Linden, Wim Jacobs en Herman Kraaij poseren voor de padelbaan.
advertentie
advertentie