Afbeelding
John van Amerongen

OM eist celstraf en tbs met dwang voor onverbeterlijke Houtense vrouwenbelager: ‘Het was een niet te stoppen terreur’

8 juni 2023 om 12:15 Rechtbank

HOUTEN Vijf jaar geleden werd Mathieu M. uit Houten voor het belagen van bekende Nederlandse vrouwen als Victoria Koblenko en Sophie Hilbrand veroordeeld tot een jaar cel en behandeling in een kliniek. Maar dat was niet de eerste en ook niet de laatste keer dat hij zich schuldig maakte aan identiteitsdiefstal, het hacken van sociale media-accounts en het stalken en beledigen van jonge vrouwen. Woensdag stond de 40-jarige man uit Houten in de Utrechtse rechtbank terecht voor identiteitsdiefstal en het belagen van zestien medewerksters van de twee klinieken waar hij na eerdere veroordelingen werd behandeld.

Riks Ozinga

Ook benaderde hij vrienden en familieleden van de slachtoffers om achter telefoonnummers en andere persoonlijke informatie te komen. Hij deed met valse Facebook- en Snapchat-accounts uit naam van de vrouwen vriendschapsverzoeken aan oude klasgenoten en vage kennissen. Ook hen viel hij lastig met seksueel getinte gesprekken.

,,Het was een niet te stoppen terreur die diep ingreep in de persoonlijke levens van de vrouwen”, betoogde de officier van justitie. Hij eist drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen de man uit Houten. Na de behandeling moet de man volgens het OM langdurig onder toezicht moeten blijven staan, waardoor hij teruggaat naar de cel of de kliniek als hij weer de fout in gaat.

Bondage en gangbang

Therapeutes, beveiligingsmedewerksters en sportbegeleidsters van de forensisch psychiatrische kliniek in Assen werden begin 2021 belaagd door de verdachte. Op dat moment werd hij in die kliniek behandeld. Andere slachtoffers werkten in een psychiatrische kliniek in Eindhoven, waar M. eerder was behandeld. Er was gelijk al het vermoeden dat hij achter de belaging en identiteitsfraude zat, maar het stopte pas toen hij in april vorig jaar werd aangehouden na onderzoek door een particulier recherchebureau en de politie.

Mathieu M. misbruikte de persoonsgegevens van zijn slachtoffers om nepprofielen van hen te plaatsen op sekssites. Hij plaatste daarbij foto’s met hun namen, telefoonnummers en soms het adres. Hij vermeldde daar ook zogenaamde extreme seksuele voorkeuren bij, voerde uit hun naam seksgesprekken en maakte afspraakjes met mannen die wel interesse hadden in ‘bondage’ of een ‘gangbang’.

Angst en onveiligheid

Dat de slachtoffers van Mathieu M. door een hel gingen, werd pijnlijk duidelijk toen zij geëmotioneerd gebruik maakten van hun spreekrecht. De aanhoudende belaging en het misbruik van hun persoonlijke gegevens veroorzaakten veel stress en een verschrikkelijke gevoel van angst en onveiligheid bij de vrouwen. 

Zij durven niemand meer te vertrouwen en kregen problemen met hun werk en relaties. Meerdere vrouwen verhuisden, omdat ze mensen uit hun omgeving niet meer onder ogen durven te komen en bang waren om op straat herkend te worden door bezoekers van erotische sites. Dat laatste is ook daadwerkelijk gebeurd. 

Een van de vrouwen werd wekenlang elke nacht gebeld en ge-sms’t door tientallen hitsige mannen die reageerden op de advertentie met haar naam en foto op een erotische datingsite. Een andere vrouw vertelde dat ‘s nachts bij haar ouders een vreemde man uit Utrecht met zijn koffer voor de deur stond. Hij zei dat hij een seksafspraak had met hun dochter en liet daarbij ook haar foto zien.

Gevaar op herhaling

Mathieu M. was 21 jaar oud toen hij zich voor de eerste keer moest verantwoorden voor dit soort praktijken. Hij volgde een opleiding tot sociaal hulpverlener en belaagde zijn stage-begeleidster. Later werd hij meerdere keren veroordeeld voor identieke zaken, waarbij hij steeds op dezelfde manier opereerde. Hij zat nog in zijn proeftijd van twee eerdere veroordelingen.

Na zijn aanhouding wilde Mathieu M. niets zeggen over de verdenkingen. Begin dit jaar beloofde hij dat hij vandaag openheid van zaken zou geven, maar tijdens de zitting besloot hij op het laatste moment toch weer gebruik te maken van zijn zwijgrecht. Dat dit bijzonder pijnlijk was voor de slachtoffers, die met veel vragen blijven zitten, kon hem niet op andere verdachten brengen.Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum is M. door een narcistische en anti-sociale persoonlijkheidsstoornissen licht verminderd toerekeningsvatbaar en is het gevaar op herhaling heel erg groot. Om zichzelf groter te maken, maakt hij anderen kleiner, zeggen de deskundigen. Hij wilde tijdens de observatie in het PBC overigens niet over de huidige verdenkingen praten, maar wel over oudere zaken.

Voldoende bewijzen

Ook tijdens zijn proces zweeg M. voortdurend maar ontkennen deed hij ook niet. Het OM heeft geen enkele twijfel dat Mathieu M. achter de stalking en de nepprofielen zat. Het dakraam van zijn kamer en een deel van zijn gezicht kwamen in beeld tijdens een anoniem videogesprek. Op zijn telefoon staan thumbnails van de slachtoffers die werden gebruikt voor nepprofielen. Sommige van deze kleine foto’s zijn zodanig bewerkt dat het lijkt alsof zij door sperma zijn bevlekt. Twee slachtoffers kregen zo’n foto toegestuurd.Ook namen en telefoonnummers van zijn slachtoffers werden in zijn telefoon aangetroffen. Volgens het OM probeerde M. voortdurend “zijn digitale sporen te wissen.” Zijn browsergeschiedenis schoonde hij op en Snapchat-apps verwijderde hij na gebruik. Dat hij vaker voor dezelfde feiten is veroordeeld en steeds op dezelfde manier opereert ziet het OM als belangrijk ondersteunend bewijs.Volgens de officier is M. een gevaar voor de samenleving en moet hij drie jaar cel en tbs met dwangverpleging zonder maximum duur opgelegd krijgen. Ook zou hij voorwaardelijke straffen van in totaal een jaar moeten uitzitten, die hij bij eerdere veroordelingen kreeg opgelegd. De slachtoffers vorderen in totaal tienduizenden euro’s aan schadevergoedingen. Die zou de rechtbank moeten toekennen.

Vrijspraak

Advocaat Lodder vroeg de rechtbank om Mathieu M. vrij te spreken. Volgens de raadsman baseert het OM zich te veel op vermoedens dat zijn cliënt schuldig is en is er te weinig hard bewijs. Vier van de aangiftes tegen M. zijn volgens hem ongeldig, omdat ze na de wettelijke termijn van drie maanden zouden zijn gedaan. Lodder stelt bovendien dat ook iemand anders de dader kan zijn geweest.Als de rechtbank M. toch schuldig vindt zou er voor de lichtere maatregel van tbs met voorwaarden gekozen moeten worden, vindt zijn advocaat. Zijn cliënt had daar niets aan toe te voegen, hij wilde geen gebruik maken van zijn recht op het laatste woord in zijn strafzaak.

De rechters nemen vanwege de vele aangiftes en vorderingen drie weken de tijd om tot een beslissing te komen. Op woensdag 28 juni doet de rechtbank uitspraak. 

(Bron: RTV Utrecht)

advertentie
advertentie