Afbeelding
John van Amerongen

Oppositie uit zorgen over woningbouw Houten-Oost: ,,Kunnen daar snel en betaalbaar woningen worden gebouwd?”

22 maart 2023 om 10:45 Politiek Tips van de redactie

HOUTEN Snel en betaalbaar bouwen, is dat mogelijk in Houten-Oost? Oppositiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie in de gemeenteraad van Houten hebben daar zo hun twijfels over. Naast de vraag of er snel en betaalbaar gebouwd kan worden kleven er volgens hen grote risico’s aan bouwen op die plek. Bovendien moeten toekomstige scenario’s eerst besproken gaan worden met inwoners, zo stellen zij in schriftelijke vragen aan het college.

Annette Stolk – de Vries 

In Nederland en dus ook in Houten is de vraag naar betaalbare woningen enorm hoog. Als het aan het college van B&W (ITH, NatúúrlijkHouten, VVD en SGP) ligt worden er in de toekomst 2750 woningen gebouwd in Houten-Oost. Wethouder Rosa Molenaar (Volkshuisvesting) liet onlangs nog optekenen dat bouwen in Houten-Oost een stuk dichterbij was gekomen. Zij baseerde dit op uitspraken die door minister Hugo de Jonge waren gedaan tijdens de ondertekening van de woondeal voor de provincie Utrecht. Hij deelde toen mee dat, om aan de vraag van woningen te voldoen, het ook noodzakelijk is om niet alleen binnenstedelijk te bouwen maar ook buiten de zogenoemde rode contouren; dus in het groen. ,,Het Rijk staat aan onze kant”, zo concludeerde wethouder Molenaar.

ZORGEN

,,Dat het college inzet op Houten-Oost baart ons zorgen, omdat woningbouw op deze plek complex is”, aldus raadslid Toke van Telgen (GroenLinks). Ze doelt hiermee op de lage ligging van het gebied (het laagste punt van de provincie) en het risico op wateroverlast. Bovendien wijzen de genoemde oppositiepartijen op het feit dat tijdens de behandeling van de Ruimtelijke Koers (de plannen van het vorige college voor de bouw van 4750 woningen red.) waterbedrijf Vitens en het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden hun zorgen hebben geuit over de waterhuishouding in Houten-Oost. Dit omdat het gebied dienst doet als waterwingebied. In geval van woningbouw zal er een alternatief waterwingebied moeten worden gevonden. ,,Bovendien heeft het Rijk onlangs besloten bij ruimtelijke ontwikkelingen water en bodem sturend te maken. Deze elementen zouden een leidende rol moeten spelen bij de vraag waar gebouwd gaat worden”, aldus de oppositiepartijen.

BETAALBAAR 

De oppositie uit ook haar zorgen over de betaalbaarheid van de woningen in Houten-Oost. ,,Voor het aanleggen van extra groen, open vervoer en nieuwe ontsluitingswegen is veel extra financiering nodig. Door deze factoren gaat ontwikkeling lang duren en lopen we als gemeente het risico veel tijd en geld te besteden aan het onderzoeken van (on)mogelijkheden om vervolgens tot de conclusie te komen dat (snelle en betaalbare) woningbouw in Houten-Oost niet haalbaar is.”

PARTICIPATIE

Vragen zijn er ook over de participatie van inwoners. Het vorige college had acht scenario’s uitgewerkt voor woningbouw in Houten-Oost. Die zijn in juli 2021 door het vorige college aan de raad gepresenteerd, maar nog nooit met de inwoners van Houten besproken, omdat het toenmalige college dit een taak vond voor het nieuwe college. ,,Op welke manier(en) gaat het college in het kader van participatie deze cruciale informatie met inwoners bespreken om hen te betrekken in de dilemma’s en keuzes?”, is één van de gestelde vragen aan het college.

ENERGIE

Met het indienen van de schriftelijke vragen willen de indieners bereiken dat zowel de gemeenteraad als inwoners op hetzelfde kennisniveau zitten wat betreft de (on)mogelijkheden van bouwen in Houten-Oost. De beantwoording van de vragen door het college moet de opmaat zijn naar een breder gesprek. ,,De bedoeling is alle informatie die ten grondslag ligt aan goede besluitvorming over (wel of niet) bouwen in Houten-Oost met elkaar te delen.”

RODE CONTOUR

Zelf zien de indieners graag dat het college meer energie stopt in het verkennen van bouwmogelijkheden binnen de rode contour van Houten. ,,Woningen op die locaties kunnen gebruik maken van goede bestaande infrastructuur en dat maakt bouwen sneller en betaalbaarder. In Houten-Oost kan dan ruimte komen voor meer natuur en recreatie. Houten-Oost als onderdeel van het Kromme Rijn gebied; een plek waar natuurbeheer, cultuurgeschiedenis, duurzame landbouw en recreatie bij elkaar komen. Daar zouden we wat ons betreft op in moeten zetten”, aldus Van Telgen.

advertentie
advertentie