Raadsvergadering 24 januari.
Raadsvergadering 24 januari. Annette Stolk

Twee ton energiecompensatie voor maatschappelijke instellingen

25 januari 2023 om 12:30 Politiek Tips van de redactie

HOUTEN De gemeenteraad van Houten heeft tijdens de raadsvergadering van 24 januari ingestemd met het beschikbaar stellen van € 200.000,- voor de Subsidieregeling Energiecompensatie Houten. Hierdoor kunnen maatschappelijke organisaties tot 1 februari subsidie aanvragen voor (een deel van) hun extra gestegen energiekosten in de eerste zes maanden van 2023.

door Annette Stolk – de Vries

Als gevolg van de energiecrisis hebben maatschappelijke organisaties in de gemeente Houten continuïteitsproblemen. Voor de langere termijn heeft het Rijk structureel extra geld toegezegd. Naar verwachting kan de gemeente Houten een bedrag van € 600.000,- tegemoet zien. Een aantal maatschappelijke organisaties in Houten heeft echter nu al hulp nodig en kan niet wachten op deze toegezegde hulp vanuit het Rijk. Zij luidden tijdens een RondeTafelGesprek (RTG) in december reeds de noodklok. Daarom heeft de gemeente Houten nu ter overbrugging deze subsidieregeling beschikbaar gesteld.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES 

De subsidieregeling is uitsluitend bedoeld voor maatschappelijke organisaties. Hierdoor dreigden particuliere instellingen met een maatschappelijk belang achter het net te vissen. Voorbeeld hiervan is zwembad De Startsprong. Wethouder Sander Bos liet weten oog te hebben voor de positie van commerciële organisaties met een maatschappelijk belang. ,,De regeling is in principe bedoeld voor organisaties zonder winstoogmerk. Commerciële organisaties kunnen aankloppen, maar moeten wel een goede onderbouwing hebben.”

TOEZEGGING

 In de RTG van 17 januari en in de raadsvergadering zegde Bos toe dat zwembad De Startsprong en andere soortgelijke organisaties onder de subsidieregeling kunnen vallen. Voor oppositiepartijen D66, GroenLinks, CDA, PvdA, HA! en ChristenUnie was deze toezegging voldoende. Voor ITH echter niet. Zij dienden een motie in waarin expliciet werd opgeroepen zwembad De Startsprong aan te merken als organisatie die gebruik kan maken van de Subsidieregeling Energiecompensatie Houten. Deze motie werd gesteund door de coalitiepartijen NatúúrlijkHouten, VVD en SGP.

Plan

Een motie van GroenLinks, ondersteund door de overige oppositiepartijen, waarin het college van B&W wordt gevraagd een plan van aanpak op te stellen waarin uiteengezet wordt op welke manieren de verschillende maatschappelijke organisaties (die vallen onder kunst, cultuur, welzijn en sport) op de langere termijn gesteund gaan worden ten aanzien van gestegen energiekosten en inflatie, werd unaniem door de raad aangenomen.

advertentie
advertentie