Afbeelding
Foto door Mikhail Nilov via Pexels

Jongeren in de problemen door online afbetalen

8 december 2022 om 09:09 Partnercontent

Het lijkt zo makkelijk: je koopt online iets, kiest voor later afbetalen en alles lijkt geregeld. Veel mensen die voor deze optie kiezen, houden er echter geen rekening mee dat het openstaande bedrag op gegeven moment ook daadwerkelijk afbetaald moet worden. Vooral jongeren hebben hier in toenemende mate problemen mee.

Even makkelijk online iets kopen

Het is ook zo aanlokkelijk. Je ziet online een product staan en denkt bij jezelf: wat zou ik dat graag willen hebben. Dit kan het geval zijn bij een nieuwe telefoon, een scooter, een mooi horloge of een nieuwe tas. Dan zie je staan dat je deze producten op afbetaling kunt kopen. Opeens lijkt dat hoge bedrag helemaal niet zo hoog meer. Even adresgegevens invullen, rekeningnummer erbij, en klaar! Binnen een paar dagen heb je dat product waar je zo naar verlangde in huis en kun je ervan genieten. Maar dan moet het eerste bedrag daadwerkelijk betaald worden. En het tweede. Het derde... Gaat dat wel lukken? Vaak dringt de ernst van de situatie pas echt door als er deurwaarderskantoren als Devoordeligstedeurwaarder.nl worden ingeschakeld. Gelukkig proberen deurwaarders wel altijd samen met de jongeren tot een goede oplossing te komen.

Jongeren en geldproblemen

Het bovenstaande is iets wat steeds meer jongeren overkomt. Dat is ook niet verwonderlijk, want het wordt steeds aanlokkelijker gemaakt om geld te lenen. Waar vroeger uitgebreide checks nodig waren voordat iemand daadwerkelijk geld kon lenen, daar is dat momenteel een stuk makkelijker. De ideale situatie voor jongeren om die fel begeerde producten binnen te halen. Het is op dit moment zo dat ruim 20% van alle jongeren die iets online op afbetaling kopen, op den duur te maken krijgt met aanmaningskosten. Dit komt doordat ze hun financiele mogelijkheden hebben overschat en het maandelijkse bedrag niet kunnen betalen.

Hoe jongeren steeds verder in de problemen komen

En daar sta je dan als jongere: je hebt dat mooie product wel in huis gehaald, maar je kunt het niet meer betalen. Het bedrijf dat jouw vordering dan in handen heeft, wil echter wel dat het bedrag op den duur alsnog wordt voldaan. En zo komen er bij te laat betalen nog eens extra kosten bij die vordering. Eerst hebben we het dan over aanmaningskosten, maar als die ook niet worden voldaan, wordt er een deurwaarder ingeschakeld. En jawel: ook hier komen dan weer extra kosten bij kijken. En als de deurwaarder ook niet wordt betaald? Dan kan de zaak zomaar voor de rechter komen, waar dan nog meer kosten bij komen kijken. De problemen stapelen zich langzaam maar zeker op.

Hoe een kleine schuld een grote schuld wordt

Voor de meeste jongeren blijft het gelukkig bij aanmaningskosten, maar er zijn ook jongeren die op gegeven moment bijzonder hoge bedragen moeten betalen. Er zijn gevallen bekend waarbij een openstaand bedrag van slechts 90 euro is opgelopen tot een schuld van maar liefst 700 euro. Dit is te wijten aan alle bijkomende kosten, die er allemaal bij komen kijken als je een schuld niet kunt betalen. We hebben het over aanmaningskosten, deurwaarderskosten, gerechtelijke kosten...

Een einde aan de problemen

Er zijn heel wat deurwaarderskantoren die zich er inmiddels in hebben gespecialiseerd om het probleem voor jongeren die niet kunnen betalen zo goed mogelijk op te lossen. Dit vergt weer een andere aanpak dan wanneer het hier gaat om volwassenen met financiële problemen. Deurwaarders als Devoordeligstedeurwaarder.nl doen hun best om het probleem zo goed mogelijk op te lossen voor beide partijen. Het is niet alleen hun taak om er voor hun opdrachtgevers voor te zorgen dat ze hun geld krijgen, maar ook dat de personen bij wie het geld gevorderd wordt niet nog veel meer in de problemen komen. Hiervoor wordt ook goed samengewerkt met de jongeren, met wie bijvoorbeeld duidelijke afspraken gemaakt worden over hoe er afbetaald kan worden.

Problemen voorkomen

Er moet zo snel mogelijk worden opgetreden bij schulden. Maar zoals altijd is het absoluut het beste om problemen te voorkomen, zeker ook in dit geval. Per slot van rekening is het zo dat, als jongeren met deze problemen te maken krijgen, hier moeilijk ook weer vanaf komen. In het ideale geval zou het simpelweg moeilijker gemaakt moeten worden om zomaar iets op afbetaling te kunnen kopen. Er zou een meer uitgebreide check moeten worden gedaan of iemand de financiële middelen heeft om daadwerkelijk een bepaalde aankoop te kunnen doen. Daarbij zou er altijd een duidelijke disclaimer bij moeten komen te staan.

advertentie
advertentie