Afbeelding
Foto Unsplash

Alles wat je moet weten over BHV

23 november 2022 om 15:41 Partnercontent

Binnen een onderneming moet altijd iemand aanwezig zijn die een BHV-cursus heeft afgerond. Dit is verplicht gesteld sinds 1994. BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Het is verplicht gesteld om de veiligheid te bevorderen binnen organisaties. Een bedrijfshulpverlener is in staat om te helpen in noodgevallen:

  • Verlenen van eerste hulp bij een ongeval;
  • Beperken en bestrijden van een brand;
  • Personen evacueren en alarmeren van alle werknemers.

Veilig werken doe je zo

Werken op een veilige manier kan verzekerd worden door verschillende zaken. Vaak wordt er gedacht aan een BHV-cursus of een VCA-cursus, maar zelf kan je ook veilig werken bevorderen.

BHV-cursus

Met een BHV-cursus worden jouw werknemers aangeleerd hoe te handelen in bepaalde noodsituaties. Er kunnen altijd noodgevallen ontstaan, ook wanneer men het niet verwacht.

Met de BHV-cursus leren jouw werknemers onder andere eerste hulp aan. Ook wordt spoedeisende hulp aangeleerd, denk dan aan iemand reanimeren. Daarom is het verplicht om altijd iemand in je kantoor/magazijn aanwezig te hebben die een BHV-certificaat heeft, om zo de kans tot oplossen te vergroten. BHV kan tegenwoordig online gehaald worden, via een BHV elearning is de cursus online te volgen en hoef je niet rekening te houden met reistijden.

VCA-cursus

Naast de welbekende en verplichte BHV-cursus is er een VCA-cursus. Deze cursus is niet verplicht, maar wordt aangeraden voor vooral bepaalde sectoren. Eerst is het nuttig om de betekenis van de afkorting VCA toe te lichten: de afkorting staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Ook de VCA heeft als doel, net als de BHV, om bedrijfsongevallen te minimaliseren/beperken. Met de VCA-cursus wordt de veiligheid op de werksfeer bevorderd.

Er zijn in totaal drie verschillende VCA-cursussen en dus ook verschillende certificaten. Tijdens de cursussen zijn dit mogelijke onderwerpen:

  • Regelgeving en veiligheidsregels;
  • Veilig werken;
  • Wetgeving;
  • Brand en explosiegevaar;
  • En meer.

Er is een basiscursus VCA en daarnaast de VCA VOL cursus en de VIL-VCU cursus. Het is aan te raden om van te voren te onderzoeken welke cursus voor jou aan te raden is, want ze zijn expres verdeeld zodat er per functie de juiste wordt afgenomen.

Eigen uitvoering

Misschien voel je je helemaal niet aanspreekbaar voor bovenstaande cursussen en voegt het voor jou als persoon niks toe. Dan zijn er wellicht zaken die je zelf kan uitvoeren, om zo veiligheid te bevorderen tijdens het werk. Wat voorbeelden die niet veel moeite kosten en wel helpen voor jou:

  • Beperk belasting: Til verantwoord en hou rekening met je lichaam;
  • Zit rechtop: Vooral voor mensen met een kantoorbaan, probeer ook af en toe staand te werken;
  • Vermijd werkdruk: In alle sectoren van toepassing, probeer naast jouw (zware) activiteiten je rust te pakken, in de pauze of na het werk.         

Zo kan je op allerlei manieren met meer veiligheid en verantwoordelijker werken. Het is voor iedereen fijner om te werken in een veilige en fijne werkomgeving. Dit bevordert naast veiligheid ook de motivatie van jou en andere werknemers.

advertentie
advertentie