Afbeelding
Photo by engin akyurt on Unsplash

Wat is mediation en hoe ziet een traject eruit

21 september 2022 om 12:19 Partnercontent

Wanneer jij en je partner willen scheiden, kan het voorkomen dat jullie het niet helemaal eens zijn over een bepaald aantal zaken. Hierdoor is het moeilijk om jullie scheiding te voltrekken omdat jullie simpelweg moeilijk afspraken kunnen maken. Op dit soort momenten kan het nogal uitzichtloos lijken. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen bedacht die jou en je partner hierbij kunnen helpen. Eén van deze oplossingen is het kiezen voor mediation. Je kunt bijvoorbeeld op de website van www.descheidingsmediator.nl kijken waar genoeg informatie vindt om jouw keuze te bepalen. Daarnaast kun je ook op internet zoeken naar Mediator in Houten bijvoorbeeld. Wanneer je dit doet, zul je ook genoeg opties krijgen om je in te lezen over deze speciale manier.

Wat gebeurt er als je kiest voor mediation?

Wat gebeurt er precies als je kiest voor mediation met je partner? Tijdens een scheiding komt het geregeld voor dat er tussen de twee partners sprake is van moeizame communicatie. Hoewel dit natuurlijk volkomen logisch is door de verschillende emoties, het wantrouwen of het onbegrip, kan het zorgen voor vervelende situaties waarbij jullie er beide niet uitkomen. Op dit soort momenten kies je voor mediation. Met mediation zul je namelijk snel tot een oplossing komen. Het conflict wordt op deze manier opgelost met behulp van een onafhankelijke derde. Deze onafhankelijke derde wordt ook wel de mediator genoemd. Maar hoe ziet zo’n traject met een mediator er precies uit?

Het traject waarin jij en je partner terechtkomen

Voordat je een mediator inschakelt, wil je natuurlijk weten waar je precies terecht zal gaan komen wanneer je kiest voor mediation met je partner tijdens jullie scheiding. Het traject van mediation tijdens scheidingen is over het algemeen hetzelfde. Hoewel het natuurlijk kan verschillen tussen verschillende mediators houden veel mediators zich aan dezelfde fases tijdens zo’n traject. Aan het begin zal er een fase zijn van exploreren. Tijdens deze fase is het belangrijk dat jij en je partner allebei jullie verhaal kunnen vertellen. Er is bij een scheiding namelijk vaak sprake van twee verschillende kanten van het verhaal. Bij deze fase is het belangrijk dat zowel jij als jouw partner zich gehoord maar vooral ook gezien voelen. Deze fase is belangrijk tijdens een echtscheiding.

Een kwestie van onderzoeken, onderhandelen, besluiten en afsluiten

Daarna zal de mediator met jullie onderzoeken naar welke belangen jullie beide hebben. Zijn deze belangen misschien ergens wel gemeenschappelijk of zijn er belangen die totaal verschillend zijn? In de onderhandelingsfase zullen jullie met behulp van de mediator aan de slag gaan met onderhandelen. Het belangrijkste doel achter deze fase is natuurlijk het toewerken naar een oplossing voor beide partijen. Deze onderhandelingsfase kan vaak een tijdje duren omdat bij deze fase het échte probleem naar boven komt en opgelost moet worden. Daarna zullen twee achtereenvolgende fases aanbreken, de beslissingsfase en de afsluitfase. Bij de beslissingsfase zullen jullie afspraken maken over de eerder afgesproken oplossingen. Bij de afsluitfase zal er een vaststellingsovereenkomst ondertekend worden met de afspraken. Zo’n mediationtraject verloopt vaak snel waardoor het tijdbesparend is.

advertentie
advertentie