Afbeelding

Crypto-koersen: waarom kunnen ze zo sterk schommelen?

18 augustus 2022 om 13:32 Partnercontent

Van aandelen op de beurs is bekend dat de waarde van tijd tot tijd sterk kan verschillen. Voor cryptovaluta geldt dit nog sterker. Stijgingen, maar ook dalingen van 10 procent per dag zijn zeker geen uitzonderingen in de crypto-wereld. Hier zijn verschillende redenen voor. 

Koersen van bitcoin en ethereum

Cryptocurrency is een relatief jong fenomeen. De eerste en nog altijd dominante cryptomunt, bitcoin, ontstond eigenlijk nog maar kort geleden: in 2008. Deze nieuwe markt gedraagt zich veel grilliger dan andere financiële markten. Hoewel de koersen van de grote cryptovaluta, zoals de ethereum koers, op de korte termijn iets stabieler zijn dan die van de minder bekende crypto’s, kan ook hier de waarde sterk verschillen van maand tot maand. Na een lange periode van overall stijging daalde bijvoorbeeld de bitcoin koers het afgelopen jaar bijna met de helft. Het is overigens goed merkbaar dat deze gevestigde cryptomunten bij het reguliere financiële systeem beginnen te horen. De koersen van bitcoin en ethereum schommelen de laatste tijd ook duidelijk mee met ontwikkelingen in de wereldeconomie. 

Andere factoren die de koersen beïnvloeden

Ook zijn er zaken binnen de crypto-wereld zelf die de prijs kunnen beïnvloeden. Tot nu toe is het zo geweest dat de prijzen van bitcoin ook door de beloning voor de miners wordt bepaald. Het moment dat de beloning voor het minen wordt gehalveerd, werd meestal gevolgd door een prijsstijging in de periode na deze zogenaamde halving. De rest van de markt lijkt hier vooralsnog enigszins op mee te bewegen. Op basis van deze gegevens mag men aannemen dat er in 2024 weer een behoorlijke prijsstijging in aantocht is. Schandalen en grootschalige hacks kunnen juist een nadelig effect op de prijs van een cryptocurrency hebben. 

Memecoins en de invloeden van social media 

Naast de meer gevestigde cryptovaluta zijn er ook zogenaamde memecoins, die sterk mee bewegen met berichtgeving en uitspraken van bekende mensen op sociale media. Dit kan enorme prijsstijgingen maar ook dalingen tot gevolg hebben. Door goed te kijken wat er verder rondom dergelijke crypto-projecten gebeurt, en wat de eventuele toepassingen zijn, is het mogelijk om ook met deze categorie cryptomunten een mooi rendement te behalen. 

Wisselende koersen: risico’s en kansen

Op basis van deze sterk wisselende koersen mag je concluderen dat investeren in crypto redelijk risicovol is. Anderzijds biedt deze dynamische markt ook ontzettend veel mogelijkheden voor beleggers. Mensen die op het juiste moment instappen, kunnen profiteren van behoorlijke waardestijgingen. Dit vraagt uiteraard wel een goede timing en de nodige research. Tegelijkertijd biedt crypto ook mooie kansen voor beleggers die liever iets meer op safe spelen. Door middel van staking, waarbij crypto ingezet wordt op het netwerk ontvangt de eigenaar een vergoeding. Dat kan een aantrekkelijk alternatief zijn in tijden van inflatie. Ook hiervoor is het belangrijk om wel goed geïnformeerd te zijn over het project zelf, de huidige marktprijs en de vooruitzichten hiervan. 

Integratie met het reguliere financiële systeem

Op dit moment zit crypto alweer een tijdje in een zogenaamde bear market, een mindere periode in de markt. Dit betekent echter niet dat de crypto-wereld krimpt of stilstaat. Ondertussen raakt crypto steeds weer verweven met het reguliere financiële systeem. Het is afwachten hoe dit zich in de toekomst precies gaat ontwikkelen, maar cryptovaluta zijn niet meer weg te denken. 

advertentie
advertentie