Afbeelding
Foto: Shutterstock

Technische studies in trek bij studenten

13 september 2021 om 13:57 Partnercontent

In de afgelopen periode zijn technische studies populairder geworden. Het gaat hierbij niet alleen om een studie als informatica, maar bijvoorbeeld ook om een studie als civiele techniek. Niet alleen zijn de studies in algemene zin populairder geworden. Ook nam het aantal studerende vrouwen toe bij technische studies. Een goede ontwikkeling, daar de vraag naar technisch opgeleid personeel de komende jaren enkel nog zal groeien. Althans, dat is wat men verwacht op basis van de steeds verder doorgevoerde digitalisering en automatisering binnen organisaties. Technische studies zijn niet alleen op universitair niveau in trek, maar ook op het hbo en roc.

Aantal technische vacatures is groot 

Een van de redenen die verklaart waarom technische studies in trek zijn, is het feit dat het aantal beschikbare vacatures al jaren zeer groot is. De kans op een baan is hierdoor veel groter dan binnen andere sectoren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de vacatures infra, of de vacatures voor software ontwikkelaars. Zoals reeds genoemd werd, verwacht men niet dat het aantal beschikbare vacatures de komende jaren zal dalen. Daar waar het aanbod aan geschoolde arbeidskrachten ondanks de stijging in het aantal studenten relatief laag is.

Campagnes om meer technische arbeidskrachten te trekken

Op verschillende plekken wordt druk geadverteerd om meer technische arbeidskrachten aan te kunnen trekken. Onder meer defensie is hard op zoek naar technisch geschoold personeel, die zij proberen te trekken met aantrekkelijke video’s op televisie. Voor een organisatie als defensie blijkt het niet eenvoudig te zijn om personeel te vinden. Veel mensen die een technische opleiding gevolgd hebben krijgen een veel hoger salaris aangeboden bij een buitenlandse organisatie.

Strenge toelating voor sommige studies 

Hogescholen en universiteiten zien de technische studenten graag komen. Toch werd een stormloop als die uit de afgelopen jaren niet verwacht. Het maakt dat veel opleidingsinstituten in de afgelopen jaren zijn gaan werken met toelatingseisen. Zo werd er op sommige hogescholen geloot, of dienden studenten vooraf een toets te maken om te kijken of zij over voldoende basiskennis beschikken. Zonder deze toelatingseisen zou de toestroom te groot zijn. Het is inmiddels vijf jaar geleden dat er voor het eerst een numerus fixus werd geïntroduceerd voor technische studies. Het gaat hierbij om een numerus fixus op de hbo-opleidingen. Op universitair niveau lijkt een stop op het aantal studenten wat maximaal kan worden toegelaten nog niet aan de orde.

Kritiek op de numerus fixus 

In de afgelopen jaren kwam er regelmatig kritiek op deze numerus fixus voor technische opleidingen. Mede door het feit, dat de Nederlandse overheid jongeren aanzet om te kijken naar een technische studie. Eenmaal voor zo’n studie gekozen, krijgen ze te maken met strenge toelatingseisen. Iets wat absoluut niet stimulerend werkt. Inmiddels hebben veel onderwijsinstituten hun capaciteit vergroot.

advertentie
advertentie