Afbeelding
Domotica

Domotica inzetten voor een slimme woning

4 augustus 2021 om 15:58 Partnercontent

Wat maakt een woning slim? De wijze waarop de architect de beschikbare ruimte ingedeeld heeft bijvoorbeeld. Of meubilair dat de juiste opstelling heeft om het beschikbare vloeroppervlak zo goed mogelijk te benutten. Dat zijn slimme manieren om een woning optimaal te gebruiken maar de woning op zich wordt er uiteraard niet slimmer van. Dat is anders met huisautomatisering, daarmee kun je een huis voorzien van een stel hersenen die taken voor de bewoners uitvoeren. Wil je domotica kopen voor jouw woning? Lees dan eerst op deze pagina wat er mogelijk is en wat de voordelen zijn van een smart home.

Een huis als persoonlijk assistent

Heb je ooit gedroomd van je eigen personal assistant? Iemand die hand- en spandiensten voor je verricht zodat je zelf meer tijd overhoudt voor andere zaken? Eigenlijk maakt iedereen gebruik van assistenten in verschillende vormen. Je timmert zelf geen bank in elkaar maar je laat dit over aan een meubelmaker. Je brengt een brief niet zelf naar de ontvanger, daar zorgt de postbode voor. Veel zaken in het leven besteden we uit aan mensen met meer expertise en ervaring, waarom zou jouw huis niet de handen uit de mouwen steken?

In de eerste plaats omdat je huis geen handen heeft natuurlijk, mouwen ook niet trouwens. Verder kunnen huizen niet denken laat staan zelfstandig taken uitvoeren. Daar kun je verandering in brengen door domotica te kopen. Dit is een ander woord voor 

huisautomatisering of smart home toepassingen. Soms betreft dit oplossingen voor in de zorg of binnen bedrijven, er zijn ook toepassingen en producten die heel gebruiksvriendelijk zijn en betaalbaar. Zo kun je raamdecoratie automatiseren met een motorbuis van Somfy, of je laat de lichten inschakelen als het donker wordt met Hue lampen. Dit zijn slechts twee voorbeelden van producten die je woning slimmer maken, door slimme koppelingen te maken zijn er ontelbaar veel mogelijkheden.

Waar moet je beginnen met huisautomatisering?

Een slimme woning heeft als eerste een stel hersenen nodig. Dit kan software zijn, hardware of een combinatie van beiden. Zo is je smartphone standaard al voorzien van Siri of Google Assistant. Dit is software met kunstmatige intelligentie die contact maakt met het internet om vragen en opdrachten te kunnen verwerken. Zo kun je Siri vragen wat 50 centimeter in inches is, of vraag aan de Google Assistant om een dobbelsteen te rollen. Het wordt pas echt interessant als je ook de lampen of gordijnen op deze wijze kunt bedienen.

Die apps zijn handig en een spraakassistent kan het begin zijn van een slimme woning. Toch ontbreekt er nog een centraal brein. Stel, je wilt overal in huis elektrische raamdecoratie hangen. Je wilt ook binnen en buiten een camera installeren of slimme rookmelders op iedere etage. Dan kun je een Somfy TaHoma Switch met de router verbinden. Dit is een smart home kastje dat werkt volgens het io-protocol. Dit is een standaard draadloos systeem dat werkt met producten van onder andere Somfy, Velux, Honeywell, Sonos en Philips. Je kunt vervolgens weer tientallen toepassingen koppelen aan je favoriete assistent. Denk aan Siri, Google Assistant of Alexa van Amazon. Als je begint met een centraal brein en een interactieve assistent met kunstmatige intelligentie dan zijn de digitale deuren geopend voor allerlei slimme toepassingen.

Wat zijn de voordelen van domotica?

Allemaal leuk en aardig, maar wat schiet je er nou eigenlijk mee op? Een tik op een scherm in plaats van een druk op de knop, moet je daarvoor nou echt domotica kopen? Als je standaard functies 1-op-1 vertaalt naar digitale functies dan ga je er inderdaad niet wezenlijk op vooruit, maar als je ketens gaat maken wordt het wel interessant. Zo kun je deze functies in huis eenvoudig automatiseren:

  • Lamp aan
  • Gordijn dicht
  • Temperatuur omhoog

Dit zijn drie functies die je zonder zelf iets te doen kunt automatiseren. Stel; je komt na zonsondergang thuis van je werk. Dan laat je bij zonsondergang:

  • De verlichting inschakelen
  • De gordijnen sluiten
  • Je huis verwarmen

Als je dan thuis arriveert hoef je niet naar de lichtknop te zoeken, het is behaaglijk warm en potentiële inbrekers denken dat er iemand thuis is. Dat is dus een slimme woning die ook zonder jouw input aan het werk zal gaan.

Bij domotica producten zijn de voornaamste overwegingen comfort en veiligheid. Gordijnen die vanzelf sluiten bij felle zon biedt meer wooncomfort. Als het pottenkijkers buiten de deur houdt biedt het veiligheid. Of een slimme rookmelder die niet alleen alarm slaat in huis maar ook je familie een bericht stuurt, dat zijn zaken die er zeker toe doen. Domotica is dus zeker niet alleen een extra luxe, er zijn nog veel meer nuttige toepassingen en voordelen die je naar wens invulling kunt geven.

advertentie
advertentie