Afbeelding
Yeko Photo Studio

Het genezende effect van een snelle terugkeer naar de werkplek

3 februari 2021 om 11:48 Partnercontent

Duurzame inzetbaarheid houdt in dat werknemers in hun arbeidsleven continu over realiseerbare mogelijkheden en de voorwaarden beschikken, om in hun werk met het behoud van welzijn en gezondheid te (blijven) functioneren. Dat begint met preventie. Want voorkomen is beter dan genezen. Als u werkgever bent, is het daarom prettig als u met een arbodienst werkt die zich focust op duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie. De werkwijze van Preventix staat voor deze kijk op arbodienstverlening en richt zich op het herkennen van vroege signalen in de werk- of privésfeer. Zodoende kunnen voorspelbare gevolgen worden voorkomen. Daarbij werkt Preventix met programma’s en maatregelen die uw mensen zowel fysiek als mentaal, fit en gezond houden.

Werknemers motiveren 

Bovendien denken de bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen van Preventix altijd in mogelijkheden, niet in beperkingen. Zij zetten vanaf de ziekmelding in op een snelle terugkeer naar de werkplek, wanneer er toch sprake is van verzuim. Onderzoek toont namelijk aan dat dit ten goede komt aan het herstelproces van werknemers. Een snelle terugkeer is voor u als werkgever natuurlijk ook voordelig, zelfs als het functioneren nog beperkt is of maar gedeeltelijk is. Het motiveert de betreffende medewerker enorm dat Preventix denkt vanuit wat iemand nog wel kan en niet vanuit wat iemand (nog) niet kan.

Heilzaam effect 

Ook in het geval van psychosociale problemen wordt ingezet op een snelle terugkeer. Door andere arbodiensten wordt bij dergelijke problematiek echter vaak aangemoedigd om de werknemer vooral veel tijd te geven om te herstellen en te investeren in een behandeling. Maar daar gaat men voorbij aan het gegeven dat behandelingen primair vanuit het zorgpakket vergoed dienen te worden. Ook wordt voorbijgegaan aan het bewezen feit dat van een snelle terugkeer naar de werkplek meestal een genezend effect uitgaat. Ondanks deze waarnemingen is het aan te raden om met psychosociale begeleiding van Preventix te investeren in het proces van het herstel van het functioneren. Dit kan tevens het proces van terugkeer in het werk aanzienlijk versnellen, bijvoorbeeld door mental coaching en psychische begeleiding in te zetten. 

Bent u geïnteresseerd in verzuimpreventie en psychosociale begeleiding? Op de website van Preventix vindt u de dichtstbijzijnde vestiging bij u in de buurt. Maak een afspraak via: 088 – 700 7700.  

advertentie
advertentie