Afbeelding
Foto door form PxHere

Kinderen veilig vervoeren in de auto

2 februari 2021 om 09:03 Partnercontent

Iedereen die wel eens met kinderen in de auto rijdt, weet dat veiligheid voorop staat in dat geval. Je let dan net iets beter op en je zorgt ervoor dat elk kind goed in de gordels zit. Ken je dat, wanneer je een auto vol kinderen hebt na een kinderverjaardag? Luid kwebbelend omdat ze aan het nagenieten zijn… Ondanks al die afleiding is het jouw taak als bestuurder om de kinderen veilig op de plaats van bestemming te krijgen. In dit artikel zetten we daarvoor wat tips op een rij.

Zorg dat iedereen verzekerd is

Uiteraard is je auto verzekerd als je op pad gaat, want dit is verplicht. Mar zorg je er ook voor dat je passagiers goed verzekerd zijn met een inzittendenverzekering? Hiermee weet je vooraf dat je alles goed geregeld hebt voor iedereen. Mocht er dan iets gebeuren, of dat nu door jouw schuld is of niet, dan worden de kosten daarvoor in ieder geval gedekt.

Goedgekeurde kinderzitjes

Wanneer het om een baby gaat, dan zet je de Maxi Cosi op de bijrijdersstoel en maak je de gordel op de voorgeschreven manier vast. Maar zodra kinderen ouder worden, moeten ze volgens de wet in goedgekeurde kinderzitjes zitten. Dat kan een stoeltje zijn, maar ook een zitverhoger.

Toegegeven, het is een heel gedoe om al die zitjes bij elkaar te krijgen als je ineens een hele auto vol met kinderen moet vervoeren, bijvoorbeeld voor de verjaardag van jouw kind of voor een schoolexcursie. Vraag gewoon aan de ouders van de kinderen of ze een zitje mee willen geven, dan hoef je niet teveel moeite te doen en weet je toch zeker dat iedereen veilig in de auto zit.

Laat je niet afleiden

Het moeilijkste tijdens het rijden met een auto vol kinderen is dat er enorm veel afleiding is voor jou als bestuurder. Je wilt immers ook graag de controle houden over wat de kleintjes allemaal uitspoken terwijl je aan het rijden bent. Dat is lastig, want dit leidt je af van de weg en is dus een gevaar voor de veiligheid. Probeer je dus vooral te focussen op de taak die je hebt: de kinderen veilig op de plaats van bestemming brengen. De herrie die ze onderweg maken, moet je maar op de koop toe nemen.

Zorg er ook voor dat je jouw smartphone uitzet of op stil zet wanneer je rijdt. Dat is altijd belangrijk, maar vooral wanneer je al meer dan genoeg potentiële afleiding in de auto hebt. Houd je verder aan de verkeersregels en niets staat je in de weg om zo veilig mogelijk op pad te gaan.

advertentie
advertentie