Afbeelding
Financieel misbruik van ouderen is een groeiend probleem

Vermoedt u financieel misbruik van een oudere? Raadpleeg een erfrechtadvocaat

11 januari 2021 om 11:52 Partnercontent

Financieel misbruik van ouderen is een groeiend probleem. Het komt meestal voor in alledaagse situaties die in eerste instantie onschuldig lijken. Een voorbeeld uit de praktijk: de buren die voor een oudere buurman of buurvrouw de wekelijkse boodschappen halen. Omdat zij steeds een beetje meer vertrouwen krijgen, bestaat de kans dat zij op een gegeven moment ook de pinpas meekrijgen. Daarmee kunnen zij elke week een bedrag opnemen waarvan zij een aanzienlijk deel in eigen zak steken. Daarnaast bestaat de kans dat zij ook de financiële administratie van de oudere gaan verzorgen. In het ergste geval kan zelfs een wijziging in het testament plaatsvinden. Daarbij wordt die hulpvaardige buurman of- vrouw benoemd tot erfgenaam en verkrijgt een behoorlijke som geld.

Omdat misbruikplegers geraffineerd te werk gaan, is het lastig om een dergelijke situatie te herkennen, ook voor professionals. Daarom is het raadzaam om een gespecialiseerde erfrechtadvocaat in te schakelen bij het vermoeden van financieel misbruik. Die kan diverse juridische stappen zetten om dit nog bij leven te ondervangen.

Maatschappelijke kwestie 

Het betreft juist de kwetsbare ouderen die door financieel misbruik worden getroffen. Door het huidige COVID-19 klimaat waarin oudere mensen nog meer afhankelijk zijn van de hulp van hun medemensen, wordt dit extra versterkt. De oudere ziet vaak niet in dat er financieel misbruik wordt gemaakt. Dit is het gevolg van de vertrouwensband die is opgebouwd tussen de kwetsbare persoon en degene die van hem of haar misbruik maakt. De nabestaanden hebben vaak het nakijken en dit leidt tot pijnlijke situaties. In het bijzonder als pas na het overlijden blijkt dat er sprake is van financieel misbruik. Onderzoek naar deze kwestie toont aan dat de misbruikplegers veelal familieleden zijn. Maar ook omgekeerde situaties komen voor, waarbij iemand van financieel misbruik wordt beschuldigd terwijl dat niet het geval is.

Bewustzijn vergroten

De rijksoverheid is jaren geleden een landelijke campagne gestart om het bewustzijn van financieel misbruik onder ouderen te vergroten. Banken en notarissen zijn bijvoorbeeld steeds meer alert op deze situaties. Een gesprek bij de notaris dient onder vier ogen plaats te vinden en bij het opstellen van een testament of een volmacht, worden extra controlevragen aan de testateur gesteld. Het Stappenplan Beoordeling Wilsbekwaamheid biedt notarissen tevens een ondersteuning in de beoordeling of een testateur voldoende in staat is om zijn wil kenbaar te maken. Misbruiksituaties kunnen hiermee deels worden afgewend.

Rol van de erfrechtadvocaat

Er zijn diverse mogelijkheden waarop een erfrechtadvocaat kan bijstaan om financieel misbruik onder ouderen te ondervangen. Bij een vermoeden kunnen familieleden door de kantonrechter een mentor laten benoemen. Vaak wordt dit aangevraagd in combinatie met bewindvoering. Daarnaast kan de oudere een vertrouwenspersoon een volmacht geven voor het regelen van zijn financiële zaken. Ook behoort het tot de mogelijkheden om een levenstestament te laten opstellen bij de notaris. Wanneer u als familielid of erfgenaam op deze manier misbruik probeert te ondervangen, dient u te letten op uitwerking, inhoud en aangewezen vertrouwenspersoon. Daarom is het essentieel om u in een dergelijke situatie goed te laten adviseren.

De erfrechtadvocaat kan ook in actie komen als ná het overlijden het misbruik wordt ontdekt. Dan zal getracht worden het verdwenen vermogen terug in de nalatenschap te krijgen. De erfrechtadvocaat heeft allerlei middelen om de erfenis weer gevuld te krijgen. Te denken valt aan het vernietigen van schenkingen, onrechtmatige daad, ongerechtvaardigde verrijking, het vragen van rekening en verantwoording, etc.

Bent u vanwege financieel misbruik van een ouder persoon op zoek naar een erfrechtadvocaat? Of heeft u na het overlijden van de erflater hulp nodig verdwenen vermogen terug te krijgen? Dan bent u bij de ervaren en kundige specialisten van Advocaten Familie- & Erfrecht aan het juiste adres. Zij delen de passie voor hun vak tevens in het Erfenismagazine. Dit online-informatie-tijdschrift staat boordevol nuttige artikelen en kunt u op de website erfrechtadvocaat.nl gratis lezen. 

advertentie
advertentie