Afbeelding
Foto door form PxHere

Wat is beter? Een vast of variabel energietarief?

23 oktober 2020 om 14:50 Partnercontent

Het is elk jaar weer de vraag wat de energietarieven zullen gaan. Zo bleven de variabele energietarieven van de drie grootste energieleveranciers in Nederland, wat Vattenfall, Essent en Eneco zijn, gelijk. Desondanks wordt alsnog vaak aangeraden om een vast contract af te sluiten bij een leverancier van energie. Voordat je dit doet moet je natuurlijk energie vergelijken. Op deze manier zul je het goedkoopste contract afsluiten, wat je ook zult doen bij gas en elektra. Hieronder kun je meer over dit onderwerp lezen. 

Goedkopere energierekening

In 2019 kondigde het kabinet op Prinsjesdag aan dat een huishouden met een verbruik van 2.525 kWh en 1.179 m³ 100 euro minder zou gaan betalen aan energie in het jaar daarop, wat dus 2020 is. Ook is inmiddels duidelijk geworden dat de variabele energietarieven van Vattenfall, Essent en Eneco dus gelijk zijn gebleven in dit jaar. Wel zijn de netbeheerkosten gestegen, wat gemiddeld omhoog is gegaan met 5 euro. Hierdoor zal je energierekening dus een tikkeltje goedkoper zijn dit jaar dan normaal, bij dit voorbeeld daalt het namelijk met 95 euro. Bij een gemiddeld verbruik, wat 3.500 kWh en 1.500 m³ is, betekent dit dat de energiefactuur met 70 euro zal dalen in 2020. 

Vast versus variabel energietarief

Voordat je kunt bepalen of je een vast of een variabel contract wilt afsluiten bij een energieleverancier is het nodig om te weten hoe deze twee soorten überhaupt verschillen. Bij een energiecontract met een vast tarief zal de prijs voor het leveren van gas en stroom gedurende de looptijd van je contract vastliggen. Het tarief kan dus niet veranderen. Dit geldt puur voor de kosten die naar de leverancier gaan, wat dus de vaste leveringskosten zijn, maar ook het leveringstarief voor gas en stroom. Als je een contract met een variabel tarief afsluit dan ligt dit natuurlijk anders. In dit geval kunnen de prijzen verhoogd of verlaagd worden gedurende de looptijd van je contract. Hierbij kunnen meerdere factoren invloed hebben op de tarief van energie.

Wat zijn vaste en variabele kosten?

Het verschil tussen vaste en variabele tarieven wordt in principe puur gemaakt in de leveringskosten van stroom en gas. De andere kosten zullen hetzelfde zijn voor beide soorten contracten, hierbij kun je denken aan netbeheerkosten, Opslag Duurzame Energie en overheidsheffingen. Deze kosten moet je betalen aan je energieleverancier, maar vervolgens zal het toch naar de overheid en/of netbeheerder gaan. Alleen de leveringskosten kunnen dus veranderd worden bij een variabel contract. Dit kan normaal gesproken twee keer per jaar gedaan worden: op 1 januari en 1 juli van elk jaar. De overige kosten kunnen elk jaar gewijzigd worden op 1 januari, dit jaar werd het dus vijf euro duurder.

Wat is goedkoper: een vast of een variabel energiecontract?

In de meeste gevallen zal het voordeliger zijn om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier. Over het algemeen zullen de jaarkosten van zulke contracten een beetje lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Hierdoor zie je meestal de vaste opties bovenin als je alle energiecontracten gaat vergelijken op een site. Bovendien bieden de meeste leveranciers welkomstkortingen aan bij vaste energiecontracten, waar je dus gebruik van kunt maken om nog goedkopere energie te gebruiken. Daarnaast biedt zo’n vast contract ook zekerheid. Dit is natuurlijk het geval doordat de leveringskosten voor de looptijd van het contract vaststaan. Hierdoor weet je precies wat je maandelijkse kosten zullen zijn van je energierekening, wat bij een variabel energiecontract net wat minder het geval is doordat de tarieven hiervan wel degelijk aangepast kunnen worden. Natuurlijk zal dit niet heel vaak gebeuren, terwijl de wijziging vaak ook niet extreem is.

advertentie
advertentie