Afbeelding
Datingphoto

Zijn er meer verbroken relaties dan vroeger?

13 juli 2020 om 10:51 Partnercontent

Het is nog nooit zo lastig geweest om een langdurige relatie te onderhouden. Eva Illouz heeft in het Algemeen Dagblad beschreven hoe dit komt. Eva Illouz is doctor in de communicatiewetenschappen en verbonden met de Universiteit van Jeruzalem. Al meer dan twintig jaar doet ze in deze hoedanigheid onderzoek naar liefde.

Sinds de jaren 60’ zijn liefdesrelaties erg veranderd volgens Eva. Dit heeft te maken met online dating en social media. Daarnaast is er ook het kapitalisme dat een belangrijke rol in het emotionele leven speelt. Dit is beïnvloed door de reclame-industrie die ons allerlei beelden laat zien. Door al dit soort invloeden is het lastiger om een langdurige relatie te onderhouden.

In eerdere generaties had je een partner nodig om een leven mee op te bouwen. Er was een hoge mate van wederzijdse afhankelijkheid. Ook trouwde we in onze eigen omgeving, wat meer veiligheid en duidelijkheid gaf. Tegenwoordig hebben we economisch gezien geen partner meer nodig. Hierdoor stap je gemakkelijker uit een relatie.

En dit maakt het lastiger om te daten. Het is hierdoor niet altijd duidelijk of het alleen om seks gaat of er behoefte is aan meer. Wil je liever alleen blijven? Ook dit is een optie. Daarnaast willen we vaak meer dan een liefdesrelatie. Onze eigen autonomie. Twee dingen die lastig met elkaar combineren te combineren zijn.

Het is niet eenvoudig te achterhalen of een relatie goed voor je is. En er zijn volgens Eva weinig onderzoeken voortgebracht die ons liefdesleven verbeteren. Het is echter wel zo dat mensen niet zonder sterke emotionele verbindingen kunnen. Gelukkig is dit ook met een vriendschap of familieband te behalen. En hoef je dit niet altijd met een romantische relatie te doen.

Hoe gaat het met jouw relatie?

Relatieproblemen schat niet iedereen altijd even goed in. Is er een dipje, ga je door een sleur of zit er een einde aan de relatie? Psychologen als drs. Edwin Edinga hebben hier een idee over. Door middel van allerlei hulpmiddelen is het mogelijk om te achterhalen hoe het met jouw relatie gaat. Is het uit? Zelfs in dat geval zijn er mogelijkheden om opnieuw tot verbinding te komen. Stel je open voor de suggesties van specialisten in hun vakgebied. Dit maakt het mogelijk om nog beter naar je eigen gevoel te luisteren en het beste uit jouw relatie of single-leven te halen.

advertentie
advertentie