Afbeelding
Foto door form PxHere

Dit zijn vier voorkomende oorzaken van hoofdpijn

13 juli 2020 om 07:00 Partnercontent

Ieder dag hebben zo’n 3,5 miljoen Nederlanders last van hoofdpijn volgens het Migrainefonds. Heb je regelmatig last van hoofdpijn dan wil je graag weten wat voor hoofdpijn je hebt. Want net zoals er vele soorten tassen bestaan, bestaan er allerlei vormen van hoofdpijnen. Niet elke hoofdpijn is hetzelfde. 

1. Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn. De hoofdpijn is drukkend en wordt naarmate het avond wordt steeds erger. Je voelt de hoofdpijn rond je slapen, achterhoofd en kruin. Meestal treedt de pijn aan beide zijden van het hoofd op, maar aan een kant kan ook. 

2. Migraine

Migraine is eveneens een hele bekende vorm van hoofdpijn. Het is een (chronische) hersenziekte. Klachten die naast de hoofdpijn op kunnen treden zijn misselijkheid en overgeven, overgevoeligheid voor licht en geluid en sommigen mensen zien zelfs vlekken en felle lichtflitsen. Een aanval kan enkele uren duren, maar ook een aantal dagen. Factoren die een aanval kunnen veroorzaken zijn onder andere lichamelijke inspanning, stress of het overslaan van maaltijden. 

3. Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn centreert zich aan een zijde van het hoofd en gaat vaak gepaard met een rood, hangend of tranend oog. Ook kan je last hebben van een verstopte neus of loopneus. De pijnaanvallen komen in clusters en zijn heftig. Weet je zeker dat je last hebt van clusterhoofdpijn dan kunnen medicijnen de aanvallen verkorten. 

4. Hoofdpijn na het sporten

Het overkomt veel mensen. Opgewekt naar de sportschool met rugtas of zebra tas en thuiskomen met bonkende hoofdpijn. Meestal is hoofdpijn na het sporten onschuldig en heeft het bijvoorbeeld te maken met te weinig drinken. Als het goed is ben je er snel van af. Soms heeft het te maken met ernstigere problemen, de hoofdpijn wordt dan door iets anders veroorzaakt. 

Let op je voeding 

Het kan het proberen waard zijn om te minderen met drankjes waarin cafeïne zit, zoals koffie en cola. Volgens neuroloog Michel Ferrari kan door cafeïne de frequentie en mate waarin je hoofdpijn hebt toenemen. Nadat je stopt krijg je eerst meer hoofdpijn, maar na een of twee weken neemt dat af. Minder zout of suiker eten kan eveneens helpen in de strijd tegen minder hoofdpijn. 

advertentie
advertentie