Afbeelding
Dakbedekking

De werkzaamheden van een dakdekker

19 maart 2020 om 17:13 Partnercontent

Het dak van je huis beschermt jou en de rest van het huis tegen de weerselementen. Een dakdekker plaatst en onderhoudt de daken. Dit beroep heeft een uitgebreid takenpakket gerelateerd aan het dak en in dit artikel lees je meer over een aantal werkzaamheden van de dakdekker. Zo weet jij waar een dakdekker voor in te schakelen is, wanneer er iets met jouw dak aan de hand is.

Dakbedekking
Dakbedekking zorgt ervoor dat regenwater, sneeuw en wind niet jouw huis binnenkomen. Er zijn in Nederland verschillende soorten dakbedekking te vinden en elke soort heeft zijn eigen manier van plaatsen en onderhouden. Het leggen van dakpannen gaat er bijvoorbeeld anders aan toe dan het leggen van bitumen dakbedekking. Gelukkig voert een dakdekker doorgaans werkzaamheden uit op zowel platte als schuine daken. Hierdoor is het niet lastig om de juiste specialist te vinden en neem je contact op met een dakdekkersbedrijf bij jou in de buurt.

Het plaatsen van groendaken
Duurzaamheid is een onderwerp waar steeds meer beroepen bij betrokken zijn en dit geldt ook voor de dakdekker. Zo heeft de dakdekker de taak van het plaatsen van groendaken erbij gekregen. Een groendak is een vorm van levende dakbedekking die de dakdekker over een andere laag dakbedekking plaatst. Er zijn verschillende varianten groendaken, maar de meest voorkomende zijn vetplanten. Dit komt door het lichte gewicht en doordat ze erg onderhoudsvriendelijk zijn. Vooral in stedelijke gebieden hebben groendaken een grote toevoeging, ze nemen namelijk fijnstof op en verbeteren de leefomstandigheden van zowel mens als dier. Wanneer er voor het plaatsen van een groendak dakdekkers gezocht zijn, is het vaak geen lange zoektocht, omdat veel dakdekkers de duurzame oplossing al in hun werkzaamheden geïntegreerd hebben. 

Controles en reparaties 
Een veel terugkerende taak van een dakdekker is de dakinspectie. Bij een dakinspectie op een schuin dak, controleert de dakdekker de staat van de dakpannen en de constructie waar de dakpannen op liggen. Het is mogelijk dat deze door vervuiling van hun plek geduwd worden en lekkages veroorzaken. Een dakdekker reinigt dit gemakkelijk met warm water en onder druk, probeer dit niet zelf want er is een grote kans op het veroorzaken van lekkages. Het controleren van een plat dak is een handeling die sneller terugkomt dan het controleren van een schuin dak. Dit komt omdat platte daken meer te verduren hebben dan een schuin dak, aangezien hier vaker water op blijft staan. Wanneer de dakdekker scheurtjes en barsten in de dakbedekking tegenkomt tijdens zijn inspectie, repareert hij dit. 

advertentie
advertentie