Jeroen Balk van Stichting Veilig Houten baalt flink van de halvering van het aantal inzetbare burgerhulpverleners.
Jeroen Balk van Stichting Veilig Houten baalt flink van de halvering van het aantal inzetbare burgerhulpverleners. Agnes Corbeij

Overlevingskansen slachtoffers hartkwalen dalen hard in Houten

3 januari 2023 om 10:34 Overig

HOUTEN Jeroen Balk, voorzitter van Veilig Houten, vreesde er in augustus al voor, en zijn vermoeden is uitgekomen. Sinds 1 januari is bijna de helft van de burgerhulpverleners in Houten niet meer inzetbaar. Zij hebben de benodigde herhalingscursus niet gedaan. De overlevingskansen van slachtoffers dalen daardoor hard, omdat hulpverleners van verder moeten komen en er later bij zijn.

door Agnes Corbeij

Het gaat om een landelijk probleem. De NOS achterhaalde dat een derde van de burgerhulpverleners geen opfriscursus heeft gedaan of recent iemand heeft gereanimeerd, waardoor ze niet meer voldoen aan de eisen en dus niet meer opgeroepen kunnen worden. 

HERINNEREN In Houten zijn 928 burgerhulpverleners, waarvan sinds 1 januari 394 niet meer opgeroepen zullen worden. De afgelopen maanden is op allerlei manieren geprobeerd om mensen te herinneren aan de cursus. Jeroen Balk: ,,We hebben hier zoveel aandacht aan besteed, helaas zonder het beoogde resultaat.” 

Balk hoopte in augustus nog dat mensen gewoon nog geen tijd hadden gehad en zich alsnog zouden aanmelden. Dat is dus te weinig gebeurd. In coronatijd werden de cursussen niet gegeven en er moest dus veel ingehaald worden. Maar die stap zetten de huidige vrijwilligers niet. Het aantal aanmeldingen voor herhalingscursussen blijft achter.

WAAROM Balk heeft geen gegevens over waarom burgerhulpverleners afhaken. Behalve gebrek aan tijd kan het ook zo zijn dat mensen het te heftig vinden om regelmatig uit te rukken om, misschien wel een bekende, te reanimeren. De opfriscursus kost 27,50 euro. Dat kan ook een blokkade zijn, al zijn er tegemoetkomingen vanuit zorgverzekeraar en vanuit Veilig Houten zelf, zodat burgerhulpverleners nooit meer dan 17,50 betalen. Maar misschien is er nog een heel andere reden. 

Als er mensen zijn die zich herkennen in dit verhaal en (eventueel anoniem) willen vertellen waarom ze stoppen als burgerhulpverlener, wilt u dit laten weten via a.corbeij@bdu.nl of 06-15280213 zodat we dit verhaal compleet kunnen maken? Mocht je toch een herhalingscursus willen doen om weer opgeroepen te kunnen worden, aanmelden kan via de website van Stichting Veilig Houten.  

advertentie
advertentie