Concentratie tijdens het schoolschaaktoernooi
Concentratie tijdens het schoolschaaktoernooi Annette Stolk - de Vries

De Vlinder en Johan Bogermanschool winnaars op 24ste schaaktoernooi

24 november 2022 om 19:00 Overig

HOUTEN Wat een enthousiasme en plezier bij de deelnemers aan het schoolschaaktoernooi. Woensdag namen in de Johan Bogermanschool 21 teams van acht verschillende scholen deel aan de 24ste editie van dit toernooi.

door Annette Stolk – de Vries

Blossen op de wangen van inspanning en concentratie bij de leerlingen van de basisscholen. In vijf rondes van dertig minuten werd er in twee verschillende groepen gestreden om de zo fel begeerde wisseltrofees. In groep A streden leerlingen uit groep 7 en 8 tegen elkaar, in groep B leerlingen van groepen 6 en lager. Ook bij schakers is winnen belangrijk. In de pauzes tussen de wedstrijden door werd regelmatig geïnformeerd naar de tussenstanden. Meedoen is leuk, maar winnen nog leuker.

WINNAARS Alle scholen ontvingen een beker en alle deelnemers een medaille. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Wouter van den Berg. ,,Het is belangrijk voor jeugd om te sporten. Dit kan op vele manieren, maar zeker ook met het hoofd.”

De wisselbekers werden uitgereikt door schaakiconen van Schaakclub Houten. Piet van Dam reikte de wisselbeker uit aan team B2 van De Vlinder, winnaar van groep B. In groep A behaalde team A1 van de Johan Bogermanschool de eerste plaats. Zij ontvingen de beker uit handen van Jan van de Werf. Van Dam en Van de Werf zijn beiden naamgevers van de bekers. De Bogermanschool won voor de vijfde keer de beker waardoor zij deze mogen houden. De nieuwe beker zal de naam gaan dragen van Bas Dubbeldam, de initiatiefnemer van het schoolschaken.

Schoolschaken Het is directeur Bas Dubbeldam van de Johan Bogermanschool die in 1995 op zijn school het schoolschaken introduceerde. Vanaf 1998 werd het toernooi breed onder alle basisscholen opgezet. Dit jaar voor het eerst waren er geen voorrondes, maar werden alle partijen in een middag gespeeld, hetgeen de gezelligheid en drukte ten goede kwam.

Deelnemende scholen waren dit jaar: De Triangel, De Vlinder, De Fontein, De Bijenkorf, Johan Bogermanschool, De Plantage, Het Mozaïek en de Van Harte School.